F ZWkpcbgAA8jqa
in

Sistem i-Lesen pendekkan tempoh kelulusan 6 jenis lesen kepada 24 jam

Kementerian Pembangunan Kerajaan Tempatan (KPKT) memperkenalkan Sistem i-Licence, yang telah mengurangkan tempoh kelulusan enam jenis lesen daripada tujuh hari kepada 24 jam sahaja. Inisiatif ini menandakan satu langkah penting ke hadapan dalam memperkemas proses pelesenan untuk pengurusan sisa pepejal dan industri pembersihan awam.

F ZXtvyacAApig5

Enam lesen yang kini mendapat manfaat daripada proses kelulusan dipercepatkan ialah:

  • Lesen Pengumpulan Komersial, Perindustrian, Institusi
  • Lesen Kutipan Isi Rumah
  • Lesen Pembersihan Awam
  • Lesen Pengumpulan Pembinaan
  • Lesen Pengangkutan Jarak Jauh
  • Lesen Pelupusan Operasi Fasiliti

Diterajui oleh Jabatan Pengurusan Sisa Pepejal Negara (JPSPN) dengan kerjasama Perbadanan Pengurusan Sisa Pepejal dan Pembersihan Awam (SWCorp), Sistem i-License bersedia untuk meningkatkan produktiviti sebanyak 90%.

“Melalui Sistem i-Lesen, tempoh masa yang diambil oleh JPSPN untuk meluluskan permohonan lesen adalah 24 jam setelah bayaran dibuat, berbanding tujuh hari sebelum ini melalui kaedah manual,” katanya.

F ZXtvya4AAcbrd

Nga menghuraikan lebih lanjut mengenai mekanisme pembayaran lancar Sistem i-License. “Pembayaran yuran lesen boleh dibuat serta-merta, bila-bila masa, di mana-mana sahaja, tidak seperti kaedah pembayaran manual di kaunter JPSPN sebelum ini,” jelasnya.

Lebih 9,000 peserta industri pengurusan sisa pepejal dan perkhidmatan pembersihan awam kini boleh membuat pembayaran yuran lesen melalui Pertukaran Proses Kewangan (FPX) menggunakan mana-mana daripada 33 institusi perbankan yang bekerjasama dengan Affin Islamic Bank Bhd. Kaedah pembayaran tanpa sentuh ini bukan sahaja menjimatkan masa dan usaha tetapi juga sejajar dengan usaha pendigitalan kerajaan.

Sumber: Astro Awani

syed saddiq penjara 7 tahun

Syed Saddiq dihukum penjara 7 tahun, dua kali sebatan, denda RM10 juta

399320048 768900481943745 939299118910098668 n

Kad BonusLink kini boleh dimasukkan ke dalam Google Wallet