e297db0e f886 4782 bb07 e47b268942b6
in

Seorang bapa didenda RM6,000 kerana menyimpan 169 gambar dan video lucah

Dalam sebuah keputusan oleh Mahkamah Majistret Ampang di Kuala Lumpur baru-baru ini, seorang pekerja penyelenggaraan telah dikenakan denda sebanyak RM6,000 kerana memiliki kandungan 169 gambar dan video lucah dalam telefon bimbitnya. Defendan, Mazlan Firdani Marzuki, 30, mengaku bersalah terhadap pertuduhan itu, turut mengaku memiliki 92 imej lucah dan 77 video lucah dalam telefon bimbitnya. Kesalahan itu berlaku di sebuah kediaman di Taman Ampang Indah, Ampang Jaya, Kuala Lumpur pada 20 April tahun lalu, kira-kira jam 10:45 pagi.

Majistret Amalina Basirah Mohd Top menjatuhkan hukuman itu mengikut Seksyen 292 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum tiga tahun, atau denda, atau kedua-duanya sekali. Selain denda RM6,000, mahkamah turut memerintahkan Mazlan Firdani menjalani hukuman penjara tiga bulan jika gagal membayar penalti yang dikenakan. Bagaimanapun, pekerja penyelenggaraan segera membayar denda itu, mengelakkan dirinya dari hukuman penjara.

Semasa prosiding berlangsung, Pegawai Pendakwa Nur Nazhzilah Mohammad Hashim dari Suruhanjaya Komunikasi Malaysia (SKMM) memohon hukuman setimpal diberi sebagai pengajaran kepada tertuduh.

Bagi pihak Mazlan Firdani pula, peguam Ernie Ahmad dari Yayasan Bantuan Guaman Kebangsaan (YBGK) memohon hukuman minimum diberikan. Ernie Ahmad memetik peranan defendan sebagai bapa kepada tiga anak dan penanggung utama untuk keluarganya sebagai faktor pengurangan.

Keputusan mahkamah jelas memberikan mesej pada orang ramai bahawa memiliki bahan lucah adalah satu kesalahan yang boleh dihukum.

Dr Abdul Rahman Osmanasfdg

Tiket konsert Coldplay sebagai mas kahwin tidak sah menurut Mufti Pahang

anak que haidar

Netizen terpukau dengan keayuan anak-anak Que Haidar dan Linda Jasmine