230324 alexander nanta linggi malaymail yusof mat isa
in

Sarawak tidak akan terima pelarian Palestin ke negeri mereka

Menteri Kerja Raya Sarawak, Alexander Nanta Linggi menyatakan sokongan padu terhadap pendirian aktivis dan NGO Sarawak terhadap penerimaan pelarian Palestin ke negeri itu.

Nanta, yang juga Ahli Parlimen Kapit, berkata Sarawak tidak perlu menerima mana-mana pelarian, khususnya dari negara yang terkenal dengan keganasan, kemarahan dan kebencian. Tambahnya, negeri perlu memberi tumpuan kepada pembangunan sosio-ekonomi dan mengutamakan keperluan penduduknya sendiri.

“Kami hanya sebuah negeri yang kecil, kami tidak boleh dibebani oleh pelarian. Kami sendiri mempunyai ramai orang miskin kami sendiri yang memerlukan perhatian dan penjagaan penuh kami,” kata Nanta dalam satu kenyataan.

231013144304 01 israel gallery update 101323

Bagaimanapun, Nanta menggesa mereka yang mempunyai kemampuan kewangan untuk membantu mangsa perang dengan membeli bekalan penting untuk mereka. Tambahnya, pendekatan ini lebih bermakna dan selamat untuk negeri ini.

Kenyataan Nanta dibuat selepas gabungan pertubuhan awam di Sabah dan Sarawak menggesa kerajaan untuk memeriksa pencari suaka dari Palestin bagi memastikan unsur militan dan radikal tidak dibenarkan masuk.

Peter John Jaban, dari Persatuan Aspirasi Rakyat Sarawak berkata, kerajaan Sarawak harus menjaga autonominya ke atas kawalan imigresen, walaupun Perdana Menteri Anwar Ibrahim terus menunjukkan sokongan kepada Hamas.

Peter membuat spekulasi bahawa sokongan berterusan Anwar terhadap Hamas menunjukkan bahawa akan ada sedikit percubaan untuk memeriksa pencari suaka dari Palestin, yang boleh membawa risiko kemasukan oleh puak radikal dan ganas.

Sumber: Dayak Daily

kuala lumpur kl klcc city

Kuala Lumpur akan mula menggerakkan Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL2040), 139 lokasi akan dibangunkan

maxresdefault 24

Tonton treler pertama The Garfield Movie, Chris Pratt sebagai suara kucing oyen