2067900
in

Saksi ke-7 perbicaraan Ebit Lew memberi 436 gambar dalam telefon bimbitnya

Dalam perbicaraan terkini pendakwah Ebit Lew, saksi ketujuh mengemukakan bukti penting kepada Mahkamah Majistret. Juruanalisis Kanan Audio Video PDRM ASP Latifah Abdul Aziz, memaklumkan terdapat 436 keping, empat rakaman video dan 219 tangkapan skrin diperoleh daripada telefon bimbit Samsung Galaxy A31 yang dihantar ke makmal forensik Polis Diraja Malaysia (PDRM).

Pada 9 Ogos 2021, telefon bimbit tersebut telah dihantar ke makmal forensik PDRM Cheras Selangor, dan diterima oleh Latifah kira-kira jam 3:20 petang. Dia menjalankan pemeriksaan fizikal menyeluruh telefon tersebut untuk memastikan telefon tersebut tiada kerosakan dan berfungsi dengan baik. Menggunakan perisian XRY, dia melakukan proses ‘pengekstrakan’ pada telefon bimbit itu, dan mengenal pasti data yang diperlukan untuk penyiasatan. Ia mengambil masa kira-kira tiga jam untuk menyelesaikan analisis kandungan telefon tersebut.

Latifah berjaya mengekstrak data yang diperlukan, dan menyalinnya ke dalam dua cakera padat PDRM yang dilengkapi dengan ciri-ciri keselamatan. Satu CD mengandungi 436 gambar dan empat rakaman video, manakala satu lagi CD mengandungi 219 tangkapan skrin dari aplikasi WhatsApp. Semasa pemeriksaannya, Latifah turut mengesahkan bahawa empat video yang dipersembahkan di mahkamah tidak mengalami sebarang pengubahsuaian.

Tertuduh, Ebit Lew, menghadapi 11 pertuduhan termasuk perbuatan menghina kehormatan wanita dengan menghantar kandungan dan mesej eksplisit melalui aplikasi WhatsApp antara Mac dan Jun 2021. Pertuduhan terhadapnya adalah mengikut Seksyen 509 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman maksimum lima tahun penjara, denda, atau kedua-duanya sekali jika didapati bersalah.

Perbicaraan akan disambung esok.

Sumber: Harian Metro

mistik 6 tahun

Badan Tok Wan panas dan berbulu – kanak-kanak kongsi cerita misteri semasa kejadian

Asus Rog Ally header

Asus ROG Ally akan tiba di Malaysia pada suku ketiga tahun 2023, dengan tag harga $700