230530 ismail sabri khairy MRT screen grab
in

RapidKL dikritik kerana membiarkan Datuk Seri Ismail dan Khairy menaiki MRT tanpa pelitup muka

Terbaru, warga netizen menuduh RapidKL melakukan pilih kasih selepas mantan Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, dan mantan Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin, dilihat menaiki MRT tanpa pelitup muka.

RapidKL secara konsisten mengingatkan penumpang tentang penggunaan pelitup muka adalah wajib semasa menggunakan sistem pengangkutan awam mereka.

Bagaimanapun, pengguna Twitter menegaskan bahawa peraturan ini nampaknya hanya terpakai kepada rakyat Malaysia biasa, manakala golongan VIP nampaknya dikecualikan daripadanya. Sesetengah pengguna juga meminta supaya peraturan ini ditarik balik sama sekali.

Pada malam Ahad lepas, Datuk Seri Ismail berkongsi video dirinya dan Khairy menaiki MRT dari stesen Bukit Bintang hingga ke Semantan.

Dalam video tersebut, rombongan mereka termasuk pengawal peribadi boleh dilihat tanpa pelitup muka. Datuk Seri Ismail dan Khairy bukan sahaja gagal mematuhi syarat pemakaian topeng, malah mereka juga berinteraksi dengan rakan komuter yang lain, bertanyakan khabar, dan bergambar di dalam kereta api.

Pengguna lain juga telah berkongsi video Ahli Parlimen Puchong, Yeo Bee Yin, pada 29 April lepas, menaiki MRT tanpa pelitup muka untuk memeriksa stesen di kawasannya.

Perkara itu telah mengecewakan orang ramai, dan ramai tidak berpuas hati dengan layanan berbeza diberikan kepada VIP, berhubung undang-undang kesihatan.

maxresdefault 12

Treler MALBATT: Misi Bakara diperlihatkan, inilah kisah sebenar misi Black Hawk Down

puduraya sepi lengang

Stesen Puduraya yang dahulunya sibuk, kini sunyi dan lengang terus