BN060850305 1686210993
in

Rakyat Indonesia sambut Jokowi di Malaysia dengan lagu kebangsaannya

Presiden Joko Widodo, juga dikenali sebagai Jokowi, baru-baru ini memulakan lawatan ke Malaysia untuk bertemu Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim. Lawatan mereka tertumpu kepada melawat kawasan di mana ramai warga Indonesia menetap dan bekerja.

WhatsApp Image 2023 06 08 at 1.53.09 PM

Dua lokasi terkenal dalam jadual perjalanan mereka ialah Kampung Baharu dan Chow Kit, yang telah menjadi destinasi popular untuk pekerja Indonesia di Malaysia. Kawasan ini juga terkenal dengan kepelbagaian populasi warga asing dari pelbagai negara.

Semasa lawatan mereka, sebuah video yang dimuat naik dalam oleh akaun media sosial Buletin FM, merakamkan suasana menarik apabila lagu kebangsaan Indonesia bergema dan dinyanyikan oleh kebanyakan rakyat Indonesia yang bekerja di Pasar Raja Bot, Chow Kit.

Ramai pekerja Indonesia menyanyikan lagu itu dengan penuh semangat, malah ada yang terharu dengan pengalaman tersebut. Tambahan pula, laporan Harian Metro menunjukkan bahawa ketibaan Presiden Jokowi dan Anwar ke pasar disambut dengan laungan ‘Bapa Jokowi’ oleh pekerja Indonesia yang bersemangat.

Asri, seorang peniaga di Pasar Chow Kit, 39, melahirkan rasa gembira dan bangga sebagai warga Indonesia apabila menyaksikan kehadiran Presiden Jokowi di pasar itu. Beliau menyifatkan Presiden Indonesia itu mesra dan rapat dengan rakyat.

20230608139287SA

Untuk rekod, lawatan rasmi terakhir Presiden Jokowi ke Malaysia adalah pada Ogos 2019 lalu, berikutan pelantikannya semula untuk penggal kedua selepas Pilihan Raya Presiden pada April 2019.

Pada 2022, Indonesia mengukuhkan kedudukannya sebagai rakan dagangan keenam terbesar Malaysia dan kedua terbesar dalam ASEAN. Jumlah dagangan dua hala antara kedua-dua negara mencecah RM130.14 bilion (AS$29.55 bilion), iaitu peningkatan ketara 36.5 peratus berbanding RM95.31 bilion tahun sebelumnya (AS$22.98 bilion).

basikal bonet kereta sg

Dua wanita ditahan selepas penunggang basikal lompat atas bonet kereta yang bergerak di Singapura

maxresdefault 19

Tiada lagi subsidi, harga ayam dan telur mulai 1 Julai