warga asing
in

Populasi pekerja asing di Malaysia kini melebihi 2.7 juta sehingga September 2023

Unjuran populasi pekerja asing di Malaysia dijangka melebihi 2.7 juta sehingga 30 September 2023, menurut Menteri Sumber Manusia, V Sivakumar. Jumlah ini termasuk lebih 1.8 juta pemegang Pas Lawatan Kerja Sementara dan lebih 150,000 pekerja asing yang masih belum memasuki negara ini.

Walaupun pekerja asing memainkan peranan penting dalam memenuhi keperluan buruh Malaysia, kerajaan menyedari keperluan untuk mengurangkan pergantungan kepada buruh asing berkemahiran rendah. Bagi tujuan ini, kerajaan melaksanakan pelbagai inisiatif untuk menggalakkan tenaga kerja tempatan menceburi pekerjaan dalam sektor yang didominasi pekerja asing, seperti pembuatan, pembinaan, dan pertanian.

social media

Salah satu cara utama untuk mengurangkan pergantungan Malaysia kepada pekerja asing adalah dengan menerima automasi, mekanisasi dan pendigitalan. Teknologi ini boleh membantu meningkatkan produktiviti dan kecekapan, di samping mewujudkan pekerjaan baharu untuk pekerja berkemahiran tinggi.

Kerajaan juga melabur dalam program peningkatan kemahiran dan kemahiran semula untuk membantu pekerja Malaysia membangunkan kemahiran yang mereka perlukan untuk berjaya dalam pasaran pekerjaan yang semakin berkembang. Program-program ini akan membantu memastikan rakyat Malaysia mempunyai kemahiran yang diperlukan untuk mengisi pekerjaan yang sedang diwujudkan dalam ekonomi baharu.

Sumber: Sinar Harian

Sepang International Circuit Grandstand scaled 1

SIC dan Petronas menandatangani perjanjian 3 tahun, trek kini dinamakan Litar Antarabangsa Petronas Sepang

CbddZoqVAAUrBJv

Pengasuh dan pemilik taska akan disiasat dahulu oleh KPWKM dan polis selepas ini