zainal243 1519440485
in

Ponteng kerja antara sebab terkenal penjawat awam kena tatatertib

Penjawat awam yang gagal hadir bertugas boleh dikenakan tindakan tatatertib termasuk digantung perkhidmatan awam. Menurut Pengerusi Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA), Tan Sri Zainal Rahim Seman, 14 penjawat awam telah digantung kerja, dan 28 lagi dikenakan hukuman tahan kerja pada tahun lepas.

“Ada yang gagal hadir bertugas berhari-hari, bulanan malahan ada juga kes cuti tahun tanpa diketahui,” katanya pada majlis SPA bersama media di sini pada Isnin.

Zainal menegaskan kejadian seumpama itu tidak sepatutnya berlaku kerana prosedur yang sewajarnya telah disediakan untuk semua kakitangan perkhidmatan awam. SPA mengambil tindakan dalam kes-kes disiplin yang dibawa oleh ketua jabatan atau lembaga tatatertib kementerian masing-masing.

“Selalunya hukuman rendah adalah amaran diikuti turun pangkat atau dibuang kerja sekiranya melakukan kesalahan.

“Jika disabitkan oleh mahkamah, kita akan buang,” katanya.

Tahun lalu, seramai 51 penjawat awam menghadapi tindakan tatatertib, manakala terdapat 498 kes rayuan tatatertib direkodkan. Zainal menegaskan bahawa semua pemohon pekerjaan perkhidmatan awam menjalani proses tapisan keselamatan polis.

Walaupun tindakan tatatertib menunjukkan penurunan dalam tempoh tiga tahun lalu, dengan 117 kes pada 2020 dan 83 kes pada tahun berikutnya, penggantungan meningkat kepada sembilan pada 2020, sepuluh pada 2021 dan 14 pada 2022.

Sebagai tindak balas terhadap pengabaian 500 salah laku baru-baru ini, aduan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Zainal mencadangkan perkara itu perlu diserahkan kepada Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) untuk tindakan sewajarnya. Beliau berkata JPA mempunyai jawatankuasa khas khusus untuk memantau Laporan Ketua Audit Negara.

Sebelum ini, Ketua Pesuruhjaya SPRM Tan Sri Azam Baki mendedahkan bahawa agensi kerajaan tertentu tidak mengendahkan lebih 500 laporan salah laku walaupun beliau mengesyorkan untuk diambil tindakan.

Sumber: Sinar Harian

large thumb 38b2

Loke Sin Yee antara rakyat Malaysia yang membangunkan Spiderman: Across the Spider-Verse

Cover 102.png

Ibu Nur Fatihah mengharap anak pulang kerumah, dipercayai lari ikut lelaki