hackers2 1
in

Polis berjaya bongkar sindiket penjualan perisian penipuan

Dalam operasi membanteras jenayah siber, Polis Diraja Malaysia (PDRM) telah membongkar sindiket ‘phising template’ yang menyasarkan laman web rasmi dan institusi kewangan. Dalang sindiket itu, seorang lelaki berusia 36 tahun, telah ditahan bersama tujuh lagi suspek.

Sindiket yang aktif sejak 2015 itu telah membangunkan pelbagai ‘phising script’ dan ‘phising template’ yang direka untuk memperdaya mangsa supaya mendedahkan maklumat peribadi yang sensitif, seperti kata laluan dan butiran perbankan. Templat ini kemudiannya dijual kepada scammer yang menggunakannya untuk melancarkan serangan phishing yang disasarkan.

2379095

Operasi sindiket itu melangkaui Malaysia, dengan mangsanya berada di Australia, Amerika Syarikat dan negara lain. Aktiviti sindiket itu telah menyebabkan kerugian kewangan yang besar kepada individu dan organisasi.

Siasatan PDRM terhadap sindiket itu mendedahkan ia bukan sahaja terlibat dalam serangan phishing data, tetapi juga dalam dua penipuan pelaburan yang tidak wujud. Penipuan tersebut dikenali sebagai CFG International dan ECCoin, telah menipu mangsa lebih RM1.2 juta.

Dalam siri serbuan yang dijalankan di Sabah, Kuala Lumpur, Selangor dan Perak, polis telah menahan lapan suspek termasuk dalang sindiket itu. Dalam serbuan yang dilaksanakan, polis telah merampas e-dompet mata wang kripto bernilai lebih RM965,808, pelbagai peralatan komputer, barang kemas, dokumen dan dua kereta.

wanted hackers coding virus ransomware using royalty free image 1697659222
Gambar hiasan

Dua kertas siasatan telah dibuka di bawah Seksyen 4(1) Akta Jenayah Komputer 1997, dan 15 kertas siasatan telah dibuka di bawah Seksyen 420 Kanun Keseksaan bagi kes penipuan pelaburan yang tidak wujud.

Tindakan pantas PDRM merungkai sindiket jenayah siber ini memberi mesej yang kuat kepada mereka yang terlibat dalam aktiviti serupa. Polis terus berwaspada dalam usaha mereka untuk memerangi jenayah siber dan melindungi orang ramai daripada penipuan dalam talian.

Sumber: FMT

kpn negara mossad

PDRM kumpul maklumat aktiviti Mossad susulan ancaman terhadap PM

maxresdefault 8

Treler pertama Ghostbusters: Frozen Empire, keadaan kembali pada zaman ais