PLKN30 091023 1698983419
in

PLKN 3.0: Hanya remaja lahir tahun 2007 akan dipanggil menjalani latihan

Kerajaan mengumumkan akan memperkenalkan semula Program Latihan Khidmat Negara (PLKN 3.0) tahun depan, dan hanya remaja yang lahir pada 2007 akan dipanggil untuk menjalani latihan tersebut.

Kementerian Pertahanan (MINDEF) dalam satu kenyataan berkata, keputusan itu dibuat bagi memastikan program itu lebih cekap dan berkesan. Program baharu PLKN 3.0 akan diselaraskan dengan Akta Latihan Khidmat Negara 2003 (Akta 628), dan ia akan dilaksanakan dalam dua fasa.

vocket hanya lahir 2007 dipanggil plkn 3.0 header
Gambar hiasan

Pada fasa pertama, pelajar Tingkatan Empat akan terlibat dalam program itu melalui sukatan pelajaran Kementerian Pendidikan (KPM) yang mengandungi sukatan pelajaran kokurikulum seperti kadet polis, bomba dan pengakap. Pelajar Tingkatan Lima akan diketepikan daripada fasa pertama bagi memberi peluang kepada mereka membuat persediaan menghadapi peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM). Bagaimanapun, mereka akan menyertai Fasa 2 di kem latihan Askar Wataniah sedia ada.

Kerajaan juga telah menjelaskan bahawa had umur maksimum untuk menjadi pelatih adalah sehingga umur 35 tahun. Pelatih yang tidak dapat mengikuti latihan khidmat negara atas sebab yang dibenarkan boleh memohon penangguhan.

F9 7eRNasAA3O3R 01

Pengenalan semula PLKN 3.0 telah mendapat pelbagai reaksi daripada orang ramai. Segelintir pihak mengalu-alukan langkah itu dengan mengatakan ia akan membantu menyemai semangat patriotisme dan disiplin dalam kalangan belia Malaysia. Yang lain telah menyatakan kebimbangan mengenai kos program dan potensi untuk ia digunakan untuk tujuan politik.

Bagaimanapun, kerajaan memberi jaminan kepada orang ramai bahawa PLKN 3.0 akan menjadi program yang adil dan telus yang akan memberi manfaat kepada semua rakyat Malaysia.

Sumber: Harian Metro

anwar bersatu

Penggunaan Bahasa Inggeris dibenarkan dalam surat untuk syarikat antarabangsa – PM Anwar

maxresdefault 3

PlayStation Pulse Elite dan Explore boleh mula pra-tempah di Malaysia pada 24 November 2023