planet neptun malaysia
in

Planet Neptune boleh disaksikan lebih jelas jam 8:39 malam ini di Malaysia

Peminat sains angkasa tempatan berpeluang menyaksikan planet Neptun pada malam ini, yang dijangka dapat dilihat di sekitar Malaysia pada jam 8:39 malam.

Ahli astronomi Prof Datuk Dr Mohd. Zambri Zainuddin berkata, acara itu tidak dapat dilihat secara langsung dengan mata kasar sebaliknya memerlukan bantuan peralatan teleskop. Tambahnya, disebabkan kedudukannya yang jauh dari Bumi, Neptun hanya akan muncul sebagai bintik biru terang yang menghiasi panorama langit malam.

“Fenomena planet kelapan dari matahari ini kelazimannya berlaku hanya setahun sekali dan agak unik kerana orbit Neptun adalah paling jauh dalam sistem Suria,” katanya.

planet neptune

Agensi Angkasa Lepas Malaysia (MYSA) mendedahkan mengenai kejadian alam itu, yang turut disebut oleh saintis Islam sebagai Istiqbal Neptun, pada awal bulan ini.

Apabila oposisi tepat berlaku, Neptun akan bertentangan atau sejajar dengan matahari dan Bumi, manakala seluruh permukaannya akan diterangi sepenuhnya oleh matahari. Malah tambah MYSA lagi, semasa fenomena tahunan itu, Neptun boleh dilihat dari Bumi dengan lebih terang berbanding kedudukan orbit yang lain.

MYSA menjelaskan, ini berikutan kedudukan planet yang paling hampir dengan Bumi iaitu perigree dengan jarak 28.9 unit astronomi atau 4,323,400,000 kilometer.

View this post on Instagram

A post shared by Planetarium.Negara (@planetarium.negara)

Penggemar angkasa lepas yang berminat untuk menyaksikan planet Neptun dengan lebih jelas boleh menuju ke mana-mana lokasi langit gelap dengan pemandangan ufuk sebelah timur. Untuk mencari Neptune, mereka boleh menggunakan aplikasi atau tapak web melihat bintang untuk mencari koordinat planet.

Sebaik sahaja Neptune ditemui, pemerhati boleh menggunakan teleskop untuk melihat planet ini dengan lebih terperinci. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk ambil perhatian bahawa Neptune masih akan muncul sebagai cakera biru kecil walaupun melalui teleskop.

Peristiwa penampakan planet Neptun adalah peluang yang jarang berlaku untuk melihat salah satu planet paling jauh dalam sistem suria kita. Penggemar angkasa lepas seharusnya tidak melepaskan peluang ini untuk menyaksikan fenomena angkasa yang menarik ini.

Sumber: Instagram

pelajar sekolah cium tangan polis saman

Pelajar cium tangan Polis selepas disaman, netizen puji adab mereka

bayar zakat fitrah terengganu naik tahun depan hadapan

Terengganu mungkin menaikkan bayaran Zakat Fitrah tahun hadapan