kongsi gambar video mangsa kemalangan haram dalam islam
in ,

Perkongsian gambar atau video mangsa kemalangan adalah dilarang dalam Islam

Terdapat larangan dalam Islam untuk berkongsi gambar atau video mangsa kemalangan, tidak kira sama ada kematian itu secara semula jadi, tidak sengaja, atau disebabkan oleh keadaan. Ini kerana ia dianggap menceroboh maruah mangsa.

Ustaz Mohammad Abdul Kadir Sahak berkata, penyebaran imej sedemikian adalah haram, atau dilarang dalam Islam.

2 april 2019 riyadhus salihin karya al imam an nawawi ustaz muhammad abdul kadir bin sahak youtube thumbnail

“Hak setiap muslim ke atas muslim yang lain adalah haram (baginya mencerobohi) privasi, maruah, hartanya dan darahnya,” katanya memetik Hadis Riwayat Muslim.

Jelasnya, ini kerana ia mencemarkan maruah manusia, tidak kira gambar seseorang yang meninggal dunia secara normal atau akibat kemalangan.

“Kita masih ditegah untuk mengambil gambar, video kerana mencemar kemuliaan seseorang manusia tidak kira sama ada gambar orang yang meninggal dunia secara biasa atau akibat kemalangan.

“Yang berlaku, biarkan kekal berlaku dan diketahui orang yang ada di lokasi kejadian, siapa yang mampu membantu, maka dia bantu.

“Bukan untuk ambil kesempatan untuk dapat ‘like’ di Facebook dan seumpamanya, maka perkara ini ditegah dalam agama,” ujarnya.

Bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri, turut menyuarakan pandangan ini. Katanya, berkongsi imej sebegitu bukan sahaja haram, malah ia turut menyakitkan hati keluarga mangsa terbabit.

886646

“Haram sebarkan video atau gambar mangsa yang rentung dalam tragedi tersebut. Itu akan melukakan hati keluarganya, malah ia juga melibatkan maruahnya (mangsa),” ciapnya.

Sabda Nabi S.A.W:

كُلُّ الْمُسْلِمِ عَلَى الْمُسْلِمِ حَرَامٌ، دَمُهُ، وَمَالُهُ، وَعِرْضُهُ

Maksudnya: “Hak setiap Muslim ke atas muslim yang lain adalah haram (baginya mencerobohi) maruahnya, hartanya dan darahnya”. Riwayat Muslim (2564)


Beliau berkata demikian sebagai menjawab soalan seorang pengguna Twitter yang meminta pandangan dan nasihat berhubung tindakan segelintir pihak yang kelihatan berlumba-lumba menjadi ‘wartawan segera’ melaporkan nahas sebuah Beechcraft Model 390 (Premier 1) pesawat yang terhempas di Lebuhraya Guthrie berhampiran. Bandar Elmina, Shah Alam pada Khamis.

Malah, ada yang sanggup menyebarkan gambar dan video mangsa terbakar tanpa sekelumit rasa bersalah.


Polis mengesahkan 10 maut dalam nahas itu termasuk dua orang awam, antaranya Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Perumahan, Alam Sekitar dan Teknologi Hijau Pahang yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (DUN) Pelangai Datuk Seri Johari Harun.

Pesawat itu sebelum ini berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Langkawi pada jam 2.08 petang menuju ke Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah, Subang dengan membawa lapan orang termasuk dua kru penerbangan.

Sumber: Majoriti

elmina crashed

Saksi mendengar jeritan “Allahuakbar” daripada penunggang motosikal terbakar dekat nahas pesawat

remy ishak elmina pilot

Remy Ishak sempat bertemu kapten Shahrul Kamal sebelum tragedi