curi misai harimau
in

Perhilitan buat laporan polis selepas video lelaki curi misai harimau tular

Kecurian misai harimau dari bangkainya telah mencetuskan kemarahan warga netizen. Kejadian berlaku di Lebuhraya Utara-Selatan berhampiran hentian Gua Tempurung, di mana harimau itu ditemui mati selepas dirempuh sebuah lori treler.

Video kecurian yang dikongsi secara meluas di media sosial menunjukkan sekumpulan lelaki menarik misai harimau itu dan memasukkannya ke dalam beg. Video itu mencetuskan kemarahan dan rasa jijik daripada rakyat Malaysia, yang mengutuk lelaki tersebut atas tindakan mereka.

399424194 764220622404020 4388353842102295202 n

Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan) telah membuat laporan polis berhubung kecurian itu. Pengarah Perhilitan, Yusoff Shariff berkata, perbuatan itu merupakan satu kesalahan di bawah Akta Pemuliharaan Hidupan Liar (Pindaan) 2022, dan mereka yang sabit kesalahan boleh didenda sehingga RM150,000 dan penjara sehingga 15 tahun.

“Tindakan itu adalah kesalahan mengikut Seksyen 68 (c) (Akta A1646) Akta Pemuliharaan Hidupan Liar (Pindaan) 2022,” katanya.

Yusoff juga berkata kecurian itu amat membimbangkan kerana harimau Malaya adalah spesies yang terancam. Terdapat kurang daripada 200 ekor harimau Malaya yang tinggal di hutan, dan kehidupan mereka diancam dengan kehilangan habitat, pemburuan haram, dan konflik antara manusia dengan hidupan liar.

@buletintv3 TAKSUB | Individu Cabut Misai Pak Belang Diburu #buletintv3 ♬ original sound – BuletinTV3

“Semasa saya membuat pemeriksaan, hanya misai yang hilang manakala kuku, gigi, taring dan lain-lain masih ada pada harimau itu,” katanya lagi.

Kecurian misai harimau juga menimbulkan kebimbangan mengenai kepercayaan dan amalan budaya yang mungkin mendorong tingkah laku sedemikian. Sesetengah orang di Malaysia masih percaya bahawa misai harimau dijadikan sebagai tangkal, dan ia boleh digunakan dalam perubatan tradisional atau untuk tujuan lain.

Bagaimanapun, Yusoff menegaskan tiada bukti saintifik untuk menyokong sebarang dakwaan mengenai kelebihan misai harimau. Beliau juga menggesa orang ramai untuk berhenti membunuh dan mencederakan harimau, dan menghormati makhluk hebat itu.

Sumber: Sinar Harian

DSC01061 scaled 1

Jalan raya di Malaysia mampu bertahan 7-8 tahun selepas diturap atau ditampal semula – Menteri Kerja Raya

maxresdefault 21

Teaser treler siri aksi nyata Yu Yu Hakusho dikeluarkan oleh Netflix