gaduh peniaga siti khadijah
in

Pergaduhan di Pasar Siti Khadijah tercetus apabila peniaga gerai berebut pelanggan

Pergaduhan antara peniaga gerai makan di Pasar Siti Khadijah baru-baru ini telah menarik perhatian Ibu Pejabat Polis Daerah Kota Bharu. Insiden itu dilaporkan berpunca daripada pertikaian mengenai pelanggan, telah menyebabkan peniaga bergaduh dan mendorong campur tangan polis.

Menurut Asisten Komisioner Mohd. Rosdi Daud, Ketua Polis Daerah Kota Bharu, dua laporan berasingan berhubung kejadian itu telah difailkan pada jam 8.03 malam. Siasatan awal mendapati pertembungan itu berkemungkinan dicetuskan oleh persaingan mendapatkan pelanggan dalam kalangan peniaga di kawasan itu.

“Kedua-dua pihak terbabit telah menghubungi Balai Polis Kota Bharu untuk membuat laporan. Bagaimanapun, beberapa jam kemudian, kedua-dua pihak memilih untuk menarik balik aduan mereka,” Mohd. Rosdi menyatakan dalam kenyataan akhbar hari ini.


Beliau menegaskan bahawa usaha untuk menarik balik laporan polis dalam usaha menyelesaikan perkara itu secara tepi bukanlah jalan penyelesaian.

“Kesan daripada tindakan mereka telah mengganggu keselamatan dan kesejahteraan masyarakat secara keseluruhannya,” tegasnya.

Mohd. Rosdi memberi jaminan kepada orang ramai bahawa polis akan meneruskan siasatan menyeluruh berhubung kejadian itu.

1150049

“Serentak itu kita sedang mengesan dan menahan suspek terbabit. Kes akan disiasat mengikut Seksyen 147 Kanun Keseksaan,” katanya lagi.

Terdahulu, video berdurasi 1 minit 22 saat tular dalam talian yang merakamkan pertengkaran antara peniaga gerai makan ketika mereka berebut pelanggan di Pasar Siti Khadijah. Penyebaran tular video itu telah meningkatkan kebimbangan di kalangan penduduk tempatan, yang menggesa pihak berkuasa mengambil tindakan segera bagi mengelak kejadian serupa berulang lagi.

Sumber: Kosmo Digital

breath of wild

Nintendo umum filem aksi nyata Legend of Zelda sedang dalam pembangunan

2416025

Kerajaan melabur RM40 juta dalam melatih penjawat awam dalam AI, peralihan tenaga