batik malaysia khamis
in ,

Penjawat awam dikenakan pakaian batik setiap hari Khamis mulai 21 Ogos 2023

Kerajaan Malaysia telah mewajibkan semua penjawat awam untuk memakai pakaian batik Malaysia setiap Khamis, mulai 21 Ogos 2023.

Peraturan baharu itu adalah sebahagian daripada usaha kerajaan untuk menyokong industri batik Malaysia dan mempromosikan fabrik sebagai simbol identiti negara.

Surat pekeliling yang ditandatangani Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam, Datuk Zulkapli Mohamed itu turut menyatakan pemakaian batik pada hari bekerja lain adalah digalakkan.

“Pemakaian batik Malaysia oleh pegawai perkhidmatan awam telah dilaksanakan semenjak 1985.

“Bagi meneruskan sokongan kepada industri batik Malaysia dan memastikan ia kekal sebagai warisan dan lambang identiti rakyat Malaysia, kerajaan bersetuju agar semua pegawai awam diwajibkan memakai pakaian batik Malaysia pada setiap hari Khamis dan digalakkan pemakaiannya pada hari bekerja lain,” demikian menurut surat edaran itu.

Peraturan itu mengecualikan pegawai yang dibekalkan dengan pakaian seragam atau menghadiri majlis rasmi dengan peruntukan kod pakaian tertentu.

WhatsApp Image 2021 12 01 at 8.53.04 PM

Pekeliling itu dimuat naik menerusi laman Facebook rasmi Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) semalam dan telah diedarkan kepada semua perkhidmatan awam negeri, pihak berkuasa berkanun, dan pihak berkuasa tempatan.

Peraturan baharu itu menggantikan Pekeliling Perkhidmatan Bilangan 1 Tahun 2021, yang menggalakkan penggunaan batik Malaysia setiap Khamis.

Sumber: Facebook

azhar sulaiman nombor plat maf14

Adakah Anda MAFIA? Pelakon Azhar Sulaiman mahu menjual nombor plat uniknya RM1.85 juta

port fest 2023 ipoh budak step joget lambak

Netizen kecam tingkah laku ‘budak step’ laki dan perempuan di acara Port Fest 2023