71684659232 TBSalahuddinAyub
in

Penimbang alat timbang digital akan mula dikuatkuasakan di Malaysia tahun hadapan

Mulai tahun depan, Malaysia akan mengalami perubahan ketara dalam mengukur barangan jualan, khususnya bahan mentah, kerana alat timbang neraca (ATN) akan digantikan dengan alat timbang digital. Perubahan ini diumumkan oleh Datuk Seri Salahuddin Ayub, Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN), yang menekankan keperluan industri runcit dan pasar raya mengguna pakai alat timbang digital.

“Pendekatan ‘soft landing’ turut akan diadakan supaya tempoh satu tahun itu kita dapat laksanakan sepenuhnya sistem digital berkenaan.

“Sesi libat urus perlu diadakan bagi melihat daripada segi bekalan sama ada cukup ataupun tidak dan harganya supaya pihak peniaga dan pengguna mereka ada masa yang sesuai untuk beralih kepada sistem digital berkenaan sepenuhnya,” katanya.

Salahuddin menyatakan bahawa peralihan kepada sistem timbangan digital akan dilaksanakan secara berperingkat, dengan memberi masa satu tahun kepada pihak berwajib mengadakan perbincangan dan memastikan proses pelaksanaan berjalan lancar. Semasa sidang media di Majlis Sambutan Hari Metrologi 2023, beliau menyatakan hasrat agar pasukan penguatkuasa KPDN melibatkan diri dengan jabatan metrologi bagi memudahkan penggunaan sistem pengukuran baharu itu.

“Jika tempoh masa setahun berkenaan tidak mencukupi untuk beralih ke sistem baru itu, kita akan lakukan kajian lebih mendalam dan akan dibincangkan secara tuntas bagi memastikan keperluan asas mesin itu dapat disediakan.

“Mengikut laporan metrologi diperingkat antarabangsa memang kita kena akui bahawa mesin elektronik atau digital berkenaan dan ketepatannya tidak boleh dipertikaikan dibandingkan dengam mesin ATN,” katanya.

Sambil menyerlahkan kepentingan untuk mengikuti kemajuan, Salahuddin menegaskan bahawa Malaysia juga tidak boleh ketinggalan. Beliau memberi jaminan bahawa hak pengguna terus dapat pertahankan dengan secara bertahap, dan satu hari nanti Malaysia akan menggunakan penimbang digital sepenuhnya.

Sumber: Astro Awani

khairayan1 1684670957

Kontrak Khairy Jamaluddin di HotFM disambung hingga bulan Disember nanti

maxresdefault 1

Tiket konsert Coldplay boleh dibatalkan jika penganjur dapat bukti dibeli dari ulat tiket