guru besar telupid tinggal stor
in

Pengetua sekolah rendah tinggal di stor selama lebih 3 tahun di Telupid, Sabah

George Odol, pengetua Sekolah Kebangsaan (SK) Ulu Ansuan di Telupid, Sabah, telah tinggal di stor sekolah sejak dipindahkan ke sekolah itu pada Jun 2020.

Sekolah itu dibina tanpa kemudahan rumah guru walaupun jauh di pedalaman. George telah tinggal di sebuah kedai selebar 2.74 meter dan panjang 4.87 meter. Dia juga perlu berkongsi dapur dan bilik air untuk kelas pra sekolah.

Walaupun berdepan pelbagai kesukaran, George tidak pernah menyesal pergi ke pedalaman. Dia mahu memberikan pendidikan yang terbaik untuk pelajarnya. Katanya, dia sanggup mengorbankan keselesaan datang ke sekolah luar bandar untuk anak-anaknya.

@mr.george_odol #fyp#universal#malaysiatiktok🇲🇾 ♬ bunyi asal – GEORGE ODOL

Kisah George telah tular di media sosial, ramai memujinya kerana dedikasinya terhadap kerjanya.

SK Ulu Ansuan dibina pada 1999 dan siap sekitar 2000 tanpa rumah guru. Guru pertama yang dihantar ke sekolah ini tinggal di rumah orang kampung. Enam tahun kemudian, PIBG (Persatuan Ibu Bapa dan Guru) membina dua buah rumah untuk didiami guru, tetapi ala kadar sahaja.

P1150149

maxresdefault 2 1

Di akhir perkhidmatan George, pembinaan rumah panjang tujuh pintu untuk guru telahpun diluluskan. Bagaimanapun, George memutuskan untuk mengutamakan guru di luar Telupid dan terus tinggal di kedai.

George adalah berdarah etnik Kadazan dusun. Katanya, kebanyakan pelajar di kawasan luar bandar adalah daripada kaum yang sama. Ini memberi semangat kepadanya untuk meneruskan usaha mendidik anak bangsanya sendiri.

Katanya, dia tidak membawa keluarganya menetap di sekolah berkenaan kerana isterinya juga seorang guru bertugas di SK Menanam, Telupid.

Sumber: BERNAMA

nazir razak kahwin

Adik Najib Razak, Nazir Razak berkahwin dengan Yati Zainuddin

mawi ina naim

Mawi ucapkan takziah dan doa buat keluarga bekas tunang Ina Naim