WhatsApp Image 2023 08 25 at 13.05.26
in

Pempengaruh DD Chronicles nafi dia warga asing dengan kad pengenalan merah, failkan laporan polis

Pempengaruh media sosial popular, DD Chronicles, telah menafikan dakwaan bahawa dia merupakan warga asing, dan telah memfailkan laporan polis terhadap mereka yang telah menyebarkan dakwaan fitnah tersebut.

DD, yang nama sebenarnya Dediy Sulaeman Ra’e, dilahirkan dan dibesarkan di Malaysia, dan mempunyai semua dokumentasi yang diperlukan untuk membuktikan kewarganegaraannya. Dia juga tidak pernah terlibat dalam sebarang kecurian data atau aktiviti haram lain.

Dakwaan terhadap DD nampaknya bermotifkan politik, kerana beliau telah mengkritik kerajaan semasa. DD telah berkata bahawa dia memfailkan laporan polis untuk melindungi reputasinya dan menghantar mesej bahawa tuduhan tidak berasas itu tidak akan diterima.

Polis telah mengesahkan bahawa mereka sedang menyiasat perkara berkenaan.

WhatsApp Image 2023 08 25 at 1.28.39 PM

“Saya dilahirkan dan dibesarkan di negara tercinta ini selain mendapat pendidikan di sini. Jadi mana datangnya dakwaan yang mengatakan saya orang luar.

“Biarpun ibu bapa saya pemegang kad pengenalan merah, tapi Allah takdirkan saya lahir di sini.

“Dakwaan yang menyatakan saya seorang warga asing adalah sesuatu yang tidak dapat diterima akal waras,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui selepas membuat laporan di Balai Polis Sungai Buloh, di sini, hari ini.

DD berkata, tindakannya berkempen semasa pilihan raya negeri (PRN), baru-baru ini, juga tidak seharusnya dijadikan isu kerana ia adalah satu kebebasan untuk berpolitik di negara ini.

“Malaysia adalah negara demokrasi dan saya merasakan tidak menjadi satu kesalahan untuk saya menyokong atau memilih wadah politik tertentu.

“Saya berhak menyuarakan pandangan dan pendapat saya demi masa depan anak cucu saya kelak,” katanya lagi.

maxresdefault 1 1

Menurutnya, pada awalnya, dia tidak terkesan dengan dakwaan berkaitan kad pengenalan dan identitinya itu yang tersebar di media sosial.

“Terus terang saya katakan, saya tidak terkesan apa-apa pada mulanya sebab saya tahu segala tohmahan itu tidak benar.

“Namun apabila perkara ini mengganggu emosi isteri dan anak saya, saya sifatkan ia sebagai tindakan melampau dan perlu segera dihentikan,” ujarnya.

Dalam laporan polisnya, DD berkata bahawa dia risau terhadap keselamatan keluarganya, dan bahawa dia telah menerima beberapa ancaman dalam talian. Dia juga berkata bahawa dia bimbang tentang kesan khabar angin itu terhadap perniagaannya.

Polis telah mengesahkan bahawa mereka sedang menyiasat perkara itu.

Sumber: Harian Metro

achey anak jual candy

Anak perempuan Achey menjual 3,000 pek gula-gula dalam masa 2 jam di TikTok

pelajar oku lari tongkat

Remaja OKU dengan satu kaki berjaya habiskan larian buatkan netizen sebak