in

Pemindahan dana segera antara Malaysia dan Singapura kini boleh dilakukan melalui DuitNow, PayNow

Mulai sekarang, rakyat Malaysia dan Singapura boleh memindahkan dana antara satu sama lain dengan serta-merta melalui institusi kewangan yang mengambil bahagian. Jalinan itu dijayakan menerusi hubungan sistem pembayaran masa nyata DuitNow Malaysia dan PayNow Singapura.

Untuk memindahkan dana, anda hanya perlukan nombor mudah alih atau Virtual Payment Address (VPA) penerima. Had pemindahan harian maksimum ialah RM3,000 atau SGD1,000.

duitnow paynow fund transfer03 1024x600 1

Hubungan antara DuitNow dan PayNow pada mulanya diumumkan pada September 2021 lepas. Pembayaran QR merentas sempadan telah tersedia pada Mac 2023, dan pemindahan dana P2P kini tersedia mulai hari ini.

Di Malaysia, pemindahan dana P2P boleh didapati melalui Maybank, CIMB, dan Touch ‘n Go (TNG) eWallet. Pengguna TNG eWallet hanya boleh memindahkan dana dari Malaysia ke Singapura buat masa ini. Ciri untuk menerima dana dari Singapura akan tersedia bulan depan.

Di Singapura, pemindahan dana P2P tersedia melalui Liquid Group, Maybank Singapura, OCBC dan UOB. Institusi kewangan ini mendayakan ciri ini secara berperingkat dan akan meningkatkan bilangan pengguna yang layak mengikut kelompok sehingga akhir Januari.

BNM MAS P2P launch scaled

Hong Leong Bank di Malaysia dan DBS di Singapura juga akan menawarkan perkhidmatan ini tidak lama lagi. Bagaimanapun, tarikh ketersediaan tidak didedahkan.

Pelanggan mungkin perlu membayar yuran untuk melakukan pemindahan dana rentas sempadan segera ke Singapura. Yuran mungkin berbeza dari satu institusi kewangan ke institusi kewangan yang lain. Sebagai contoh, Maybank sedang mengetepikan caj perkhidmatan untuk ciri ini, yang dipanggil oleh bank sebagai DuitNow Overseas Transfer.

Sumber: BNM

bahan letupan kuari hilang

Polis mencari maklumat berhubung bahan letupan kuari yang hilang di Puchong

asyraf nabila nik matchmaker

Aysraf Khalid dedah dia adalah matchmaker penyanyi Nabila Razali dan Nik Iruwan