5132
in

Pelarian Rohingya berpeluang untuk belajar di UIAM melalui ihsan Dana Qatar

Pelarian Rohingya di Malaysia tidak lama lagi akan berpeluang melanjutkan pengajian tinggi di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), menurut Prof Emeritus Dr Morshidi Sirat, penasihat Kementerian Pengajian Tinggi.

“UIAM dipilih berdasarkan reputasi dan pengalamannya untuk projek ini,” katanya.

Universiti itu telah dipilih sebagai institusi untuk mendaftarkan pelarian Rohingya sebaik sahaja program itu diwujudkan. Pembiayaan untuk pendidikan tinggi mereka akan disediakan dengan derma sebanyak AS$50 juta (kira-kira RM231 juta) daripada Dana Qatar untuk Pembangunan.

“Skop bantuan (sumbangan) daripada kerajaan Qatar itu atas tujuan pendidikan, kesihatan, dan kemandirian pelarian Rohingya di negara ini,” kata Morshidi.

Pengumuman ini dibuat semasa majlis perasmian Bengkel Penyelidikan ASB-UNHCR ketiga mengenai Kajian Pelarian dan Pemindahan Paksa, yang diadakan di Kuala Lumpur sempena Hari Pelarian Sedunia.

Perbincangan mengenai kursus yang sesuai ditawarkan oleh universiti itu bermula semasa lawatan Menteri Pengajian Tinggi Mohamed Khaled Nordin ke Qatar bulan lepas. Bagaimanapun, masih tidak pasti sama ada sijil pendidikan yang diperoleh pelarian Rohingya di UIAM akan mendapat akreditasi kerajaan Malaysia.

Sumber: MalaysiaKini

FzEwUUNaIAEtNK8

Malaysia menewaskan Papua New Guinea 10-0

kes buli sarawak

Lagi video kes buli tersebar, kali ini datang dari pelajar sekolah di Kota Samarahan, Sarawak