2560px Malay College Kuala Kangsar
in

Pelajar MCKK diganggu di pekan selepas kes buli menjadi tular

Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) sekolah berasrama elit Maktab Melayu Kuala Kangsar (MCKK) mengecam ahli keluarga mangsa buli yang didakwa menyiarkan video berkaitan kes itu di internet, dengan berkata tindakan sebegitu memberi kesan negatif kepada imej sekolah.

PIBG juga mendakwa pelajar MCKK telah mengalami gangguan di bandar selepas kes itu tular dalam talian, dimarahi dan dihalau dari restoran dan dilabel sebagai pembuli.

PIBG dalam satu kenyataan berkata lagi, tindakan ahli keluarga mangsa menyiarkan akaun mereka di media sosial telah menyebabkan campur tangan dalam pengurusan sekolah dan mencadangkan agar pelajar sekolah itu melarang pelajar keluar ke pekan Kuala Kangsar sendiri sehingga perkara itu diselesaikan sepenuhnya.

PIBG juga menggesa pelajar supaya tidak mengambil berat dalam menjawab “serangan atau provokasi” daripada pihak luar.

“MCKK juga harus membantu pelajar membuat laporan polis sekiranya mereka mengalami sebarang bentuk gangguan, dan menyediakan perkhidmatan kaunseling untuk memantau keadaan emosi mereka.

“Kami amat kesal dengan tindakan ahli keluarga menghebahkan kes ini. Ini tidak bertimbang rasa dan mementingkan diri sendiri. Kami berharap ini dapat dijadikan pengajaran supaya ibu bapa tidak campur tangan dan menghormati keputusan yang dibuat oleh pihak sekolah,” kata PIBG.

Bagaimanapun, ramai netizen mengecam kenyataan PIBG kerana menyalahkan keluarga mangsa dan bukannya pembuli sendiri. Ada juga yang mempersoalkan dasar “you touch, you go” sekolah, yang mewajibkan pembuli dibuang sekolah, tetapi pembuli dalam kes ini hanya dihukum dengan tiga sebatan rotan dan melakukan kerja khidmat masyarakat.

Sumber: X (Twitter)

elon musk and the new logo x sixteen nine

X dilaporkan mula menjual nama pengguna yang tidak aktif sebanyak $50,000

jiran buang produk boikot israel

Jiran buang produk boikot, netizen nasihat berhenti beli yang baru, jangan buang yang sudah ada