kpn negara mossad
in

PDRM kumpul maklumat aktiviti Mossad susulan ancaman terhadap PM

Bertindak terhadap ancaman yang dilaporkan terhadap Perdana Menteri, Anwar Ibrahim, atas sokongan lantangnya terhadap Gaza dan Palestin, Polis Diraja Malaysia (PDRM) telah mengumumkan bahawa ia akan mengumpul maklumat mengenai sebarang aktiviti yang berpotensi melibatkan ejen perisikan Mossad di negara ini.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Razarudin Husain menegaskan, komitmen PDRM untuk menjaga keselamatan dan ketenteraman awam di bawah Seksyen 3 (Akta Polis 1967), yang mewajibkan pengumpulan maklumat risikan.

mosshit

“Sekiranya kami mempunyai sebarang maklumat berhubung aktiviti melibatkan ejen Mossad, sabotaj ekonomi, atau pengintipan, kami akan mengambil tindakan sewajarnya, termasuk tangkapan,” katanya semasa sidang media di Bukit Aman.

Razaruddin sebelum ini mengakui kehadiran kedua-dua agensi perisikan tempatan dan asing di Malaysia, memetik potensi kebimbangan keselamatan yang mereka timbulkan, terutamanya berhubung pembunuhan Fadi Mohamed al-Batsh, seorang profesor Palestin dan ahli Hamas, di Kuala Lumpur pada 2018.

Beliau juga menekankan penahanan seorang wanita Malaysia tahun lepas kerana menculik seorang pakar pengaturcaraan komputer Palestin, yang didakwa menjadi sasaran agensi perisikan Israel Mossad.

KPN

“Kita boleh mempunyai lebih ramai pakar perisian, tetapi Malaysia hanya mempunyai seorang Perdana Menteri,” kata Razaruddin sambil menekankan peningkatan risiko yang ditimbulkan kepada Anwar Ibrahim.

Komen Ketua Polis Negara itu susulan pendedahan Perdana Menteri Anwar Ibrahim pada 24 Oktober 2023 lalu bahawa beliau telah menerima pelbagai ancaman daripada negara asing berikutan sokongan tidak berbelah bahagi Malaysia terhadap perjuangan Palestin.

Sumber: Harian Metro

2416510

Jurutera projek didenda RM1,000 kerana menulis ‘terrorist’ di tembok kedutaan AS

hackers2 1

Polis berjaya bongkar sindiket penjualan perisian penipuan