bm singapura
in

Pakar Bahasa Malaysia mempertahankan penguasaan BM anak muda Singapura selepas video tular

Pakar bahasa Malaysia, Profesor Awang Sariyan, telah menjelaskan salah tanggapan mengenai penguasaan bahasa Melayu di kalangan para belia di Singapura. Komennya dibuat selepas sebuah video mencetuskan perbincangan hangat di media sosial.

Video itu yang disiarkan oleh BERITA Mediacorp di TikTok, menunjukkan anak muda Singapura ditanya sama ada mereka lebih suka berbahasa Inggeris atau Melayu. Kebanyakan mereka memilih bahasa Inggeris, mengatakan bahawa ia lebih ramai digunakan dalam pendidikan, kerja dan hiburan mereka. Ada di antara mereka mengaku tidak begitu fasih berbahasa Melayu, tetapi ada juga yang berkata mereka cuba bercakap di rumah.

@beritamediacorp Belia kongsi kenapa mereka 'segan' berbahasa Melayu. #nadikampus #sgfyp #sgtiktok #fyp ♬ original sound – mediacorpBERITA

Video tersebut menjadi tular dan mendapat pelbagai reaksi daripada rakyat Malaysia. Sebahagian daripada mereka mengkritik belia Singapura kerana tidak menguasai salah satu bahasa kebangsaan mereka, mengatakan bahawa bahasa Melayu adalah bahagian penting dalam identiti dan budaya mereka. Yang lain mempersendakan loghat Inggeris mereka, mengatakan bahawa mereka kedengaran janggal apabila bercakap bahasa Melayu.

Dk9UTXvU0AE9vOb
Gambar hiasan

Singlish ialah bentuk bahasa Inggeris sehari-hari yang menggabungkan unsur-unsur daripada bahasa lain yang dituturkan di Singapura, seperti bahasa Melayu, Mandarin dan Tamil. Ia serupa dengan Manglish, yang digunakan oleh sesetengah rakyat Malaysia.

Bagaimanapun, sebilangan rakyat Malaysia mempertahankan golongan muda Singapura dengan mengatakan bahawa mereka menghadapi cabaran yang sama dalam pembelajaran dan penggunaan bahasa Inggeris. Mereka menegaskan bahawa kedua-dua negara mempunyai kepelbagaian dan kerumitan linguistik, dan penguasaan bahasa bukanlah ukuran kecerdasan atau patriotisme.

Sumber: X (Twitter)

menu sanusi rm1

Restoran lancar menu RM1 bantu orang ramai, dinamakan sempena MB Kedah

diana danielle jawab pegang tangan

Diana Danielle menjelaskan foto “dating”, nafi ada hubungan baru