plos lonely 2 scaled 1
in

MyMinda dedah 1,315 orang di Malaysia mengalami kecenderungan bunuh diri

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) telah mendedahkan beberapa penemuan mengejutkan daripada ciri penilaian kendiri kesihatan mental MyMinda baharunya dalam aplikasi MySejahtera. Kurang daripada dua minggu selepas pelancaran, ciri itu telah menerima 6,955 saringan, dengan 1,315 daripada saringan tersebut menunjukkan tingkah laku membunuh diri.

Sebagai tambahan kepada saringan tingkah laku membunuh diri, KKM juga mendapati bahawa 2,820 orang berisiko mengalami kemurungan, 1,271 mempunyai gejala kecemasan, dan 2,887 mempunyai kedua-dua gejala kemurungan dan kebimbangan.

1b04a1f3 fw1307057 ptj10 30052023 kkm lpr

Menteri KKM, Dr Zaliha Mustafa berkata, kementerian memandang serius penemuan itu dan sedang berusaha untuk menambah bilangan profesional kesihatan mental yang sedia membantu mereka yang memerlukan. Pada masa ini, KKM mempunyai 374 pakar psikiatri, 774 pakar perubatan keluarga, 369 pegawai psikologi, dan 50 pakar psikologi klinikal.

Menteri Sumber Manusia, V Sivakumar turut bercakap pada sidang akhbar, menekankan kepentingan kesihatan mental di tempat kerja. Katanya, hanya segelintir kes psikososial dilaporkan kepada Kementerian Sumber Manusia (KSM) tahun lalu, namun beliau percaya jumlah sebenar adalah jauh lebih tinggi.

KSM sedang membangunkan dasar kesihatan mental baharu untuk tempat kerja dengan kerjasama pihak berkepentingan lain, termasuk agensi kerajaan, majikan, pekerja, pengamal kesihatan dan keselamatan, persatuan dan pertubuhan bukan kerajaan.

Sumber: MalaysiaGazette

Bullying in secondary school scaled 1

4,994 kes buli direkod dari Januari hingga Oktober 2023 meningkat dari tahun lepas

shaheizy sam palestine

Shaheizy Sam tegas memboikot habis-habisan rejim Israel, ajak peminat sokong barangan tempatan