Mufti Pulau Pinang scaled 1
in

Mufti Pulau Pinang minta hentikan boikot McDonald’s Malaysia, gesa boikot berasaskan bukti

Mufti Pulau Pinang, Datuk Seri Dr Wan Salim Wan Mohd Noor, menasihatkan orang ramai supaya tidak memboikot McDonald’s Malaysia, memetik jaminan pengurusan syarikat itu bahawa mereka tidak membuat sebarang sumbangan kepada rejim Israel.

Wan Salim juga menekankan kepentingan memboikot berdasarkan bukti yang jelas dan meyakinkan, bukannya andaian semata-mata. Beliau berkata lagi, McDonald’s Malaysia membayar zakat melalui pejabat pengurusan zakat di beberapa negeri, yang seterusnya menunjukkan komitmen syarikat itu kepada masyarakat Islam.

Photo 4 1
Gambar hiasan

“Perlu dijelaskan bahawa McDonald’s Malaysia tidak termasuk antara syarikat yang perlu diboikot kerana pihak pengurusannya sudah memberi penjelasan, selain itu syarikat berkenaan juga mengeluarkan zakat menerusi pejabat urus zakat di beberapa negeri.

“Dalam membela pihak yang teraniaya jangan pula sampai menganiaya pihak yang lain, jadi sebagai umat Islam kita hendaklah menegakkan keadilan walaupun terhadap orang bukan Islam. Ini kerana nilai keadilan yang diperintahkan agama Islam supaya ditegakkan adalah bersifat sejagat, bukan kepada masyarakat Islam sahaja,” katanya.

Komen Wan Salim itu sebagai menjawab kempen boikot terhadap restoran perkhidmatan fast-food di Malaysia, berikutan dakwaan terdapat beberapa jenama yang terlibat dalam menyalurkan wang ke negara ketiga. Kempen ini telah memberi impak yang besar kepada McDonald’s Malaysia, dengan kira-kira 21,000 pekerja menghadapi masalah pada pekerjaan dan gangguan daripada masyarakat.

mcd2
Gambar hiasan

Gesaan Wan Salim untuk memboikot berasaskan bukti adalah peringatan tepat pada masanya tentang kepentingan mengelakkan tuduhan terburu-buru dan tidak berasas. Boikot boleh menjadi alat yang berkuasa untuk perubahan sosial, tetapi ia mesti digunakan dengan bijak dan bertanggungjawab.

Sumber: Harian Metro

asusmalaysia asusisrael

ASUS Malaysia menjawab bantahan pempengaruh atas sokongan ASUS Israel untuk IDF

maxresdefault 7

Treler akhir The Marvels: Pasukan kosmik akan bersama Valkyrie, hint kepada X-Men?