effd
in

MRSM tidak pernah ada polisi hanya pelajar miskin boleh masuk – Asyraf Wajdi

Pengerusi Majlis Amanah Rakyat (MARA), Datuk Dr Asyraf Wajdi Dasuki, menjelaskan Maktab Rendah Sains MARA (MRSM) tidak pernah mempunyai dasar hanya pelajar miskin boleh memasuki sekolah itu.

Dalam satu kenyataan hari ini, Asyraf berkata, keutamaan MRSM adalah untuk memberi lebih banyak peluang kepada kanak-kanak daripada golongan berpendapatan rendah, namun sekolah itu terbuka kepada pelajar daripada semua latar belakang sosioekonomi. Jelasnya, MARA menetapkan kuota 60% tempat pelajar untuk kanak-kanak daripada kumpulan berpendapatan 40 Bawah (B40), dengan baki 40% tempat diperuntukkan kepada pelajar yang layak daripada pendapatan 40 Pertengahan (M40) dan 20 Teratas (T20). kumpulan.

Asyraf juga menegaskan bahawa MRSM sentiasa terbuka kepada kanak-kanak daripada golongan elit, terbukti anak Perdana Menteri pernah belajar di MRSM Pengkalan Chepa dan menjadi Presiden ANSARA.

Asyraf Wajdi

Tegasnya, kepelbagaian latar belakang pelajar MRSM adalah antara kekuatan sekolah, kerana ia memupuk nilai-nilai positif seperti hormat-menghormati, bekerjasama, dan merendah diri. Ini juga menyediakan pelajar untuk dunia sebenar, di mana mereka akan bertemu dengan orang dari semua lapisan masyarakat.

Kenyataan Asyraf itu sebagai menyahut seruan segelintir pihak agar MRSM kembali kepada tujuan asalnya membantu kanak-kanak daripada golongan berpendapatan B40. Malah ada yang mendakwa bahawa kanak-kanak daripada kumpulan berpendapatan M40 dan T20 hanya boleh memasuki MRSM melalui “kabel” atau sambungan khas.

Asyraf menolak dakwaan ini dengan berkata bahawa kemasukan MRSM adalah berdasarkan merit sahaja. Beliau juga berkata, kepelbagaian latar belakang keluarga MRSM menjadi faktor utama kejayaan sekolah selama ini.

Sumber: MalayMail

spaceandt2 1699780350

USM dan SpaceIn melancarkan picosatellite pertama Malaysia pada roket SpaceX

fazura nyanyi sumbang opick

Nyanyian Fazura sumbang, warga netizen minta fokus berlakon jangan kembali bernyanyi