mtl malaysia 2024
in

Monsun Timur Laut dijangka berlaku dari 11 November 2023 hingga Mac tahun hadapan

Musim Monsun Timur Laut (MTL) di Malaysia dijangka bermula pada 11 November 2023, dan berlanjutan sehingga bulan Mac 2024.

Dalam tempoh ini, empat hingga enam hujan lebat dijangka akan berlaku, dengan fasa awal dari bulan November hingga Januari menyaksikan hujan lebat di negeri Kelantan, Terengganu, Pahang, Johor, dan barat Sarawak.

rain malaysia
Gambar hiasan

Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) memberi amaran bahawa hujan lebat berterusan dalam tempoh beberapa hari boleh mengakibatkan banjir di kawasan rendah, terutamanya jika ia berlaku serentak dengan air pasang dan ribut ribut. Angin kencang timur laut juga boleh menyebabkan laut bergelora, kenaikan paras laut dan ombak besar di Laut China Selatan.

Pada fasa akhir MTL, dari Februari hingga Mac 2024, hujan dijangka berkurangan di utara Semenanjung (Perlis, Kedah, Pulau Pinang, Perak, Kelantan, Terengganu), Sabah, Labuan, dan utara Sarawak. Bagaimanapun, cuaca panas dan kering yang dijangka bermula pada Mac 2024 yang boleh menyebabkan gelombang haba.

Fenomena El Nino, yang dijangka berterusan sehingga pertengahan tahun 2024, dan Dipole Lautan Hindi (IOD) positif, yang dijangka sehingga suku pertama 2024, berkemungkinan menyumbang kepada musim tengkujuh yang akan datang.

1411512
Gambar hiasan

MetMalaysia menasihatkan orang ramai supaya bersiap sedia menghadapi musim tengkujuh dan sentiasa peka dengan maklumat terkini, nasihat, ramalan dan amaran cuaca yang dikeluarkan oleh jabatan itu melalui laman web rasminya, aplikasi mudah alih dan saluran media sosial.

Sumber: The Malaysian Reserve

jatuh tingkat 6 hsi

Jatuh dari tingkat 6 Hospital Sultan Ismail, lelaki 22 tahun meninggal dunia

SXBBGMSHSZIZHCJXER7NLFH5TI

WeWork, sebuah syarikat pemula bernilai $47 billion memfailkan muflis di AS