lelaki tunjal
in

Mengaku tampar pekerja restoran, lelaki tunjal kepala wanita sambung penjara 9 hari lagi

Mohamad Zaim Faiz Tarmizi, lelaki yang sebelum ini dijatuhi hukuman penjara tujuh hari kerana mengugut dan menunjal kepala seorang wanita dalam video tular, kini dijatuhi hukuman penjara tambahan sembilan hari.

Keputusan itu dibuat oleh Mahkamah Majistret Cameron Highlands, selepas Mohamad Zaim mengaku bersalah atas dua pertuduhan menampar dua pelayan restoran.

Majistret Qasiratul Jannah Usmani Othman turut mengenakan denda RM1,000 bagi setiap pertuduhan, dengan hukuman penjara sembilan hari jika denda tidak dibayar.

Pertuduhan terhadap Mohamad Zaim berpunca daripada insiden di mana dia didakwa menyebabkan kecederaan kepada dua pelayan di sebuah restoran steambot di Tanah Rata. Dia didakwa mengikut Seksyen 323 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum setahun atau denda sehingga RM2,000 atau kedua-duanya sekali, jika sabit kesalahan.

Di sebalik rayuan Mohamad Zaim untuk denda minimum atas sebab keadaan peribadi, mahkamah menekankan keperluan untuk mengenakan hukuman setimpal memandangkan kes itu mendapat perhatian meluas di media sosial.

Sebelum ini, pada 9 Jun lalu, Mohamad Zaim dijatuhi hukuman penjara tujuh hari oleh Mahkamah Majistret Tapah kerana mengugut dan menunjal kepala pemandu wanita.

Rayuannya yang penuh sebak dan luahan penyesalan telah dipertimbangkan semasa hukuman baru-baru ini, dengan mahkamah menekankan kepentingan memberi pengajaran dalam kes ini.

Sumber: Utusan Malaysia

mk siti hajaar 2

Penyanyi rap MK sah menjadi suami kepada Siti Hajaar

polis perempuan poyo

Wanita mengaku polis dari Bukit Aman memperlekeh dan mengaibkan anggota polis lain