LIFEATWORK2017 PwCMalaysia At Work
in

MEF tidak setuju syarikat swasta wajib membayar elaun kepada pelatih industri

Persekutuan Majikan-Majikan Malaysia (MEF) menentang syarat mandatori bagi syarikat swasta untuk memberikan elaun kepada pelatih industri, dengan menyatakan bahawa ia harus mengikut budi bicara syarikat itu sendiri.

“Kebiasaannya elaun latihan yang ditawarkan kepada pelatih industri adalah antara RM500 hingga RM1,800 sebulan, bergantung kepada kemampuan syarikat untuk membayar elaun.

“Firma besar biasanya mempunyai kedudukan kewangan yang kukuh dibandingkan dengan PMKS (perusahaan mikro, kecil dan sederhana) yang cenderung menggunakan program latihan industri sebagai salah satu strategi mereka untuk menarik bakat.

“Ada pelatih industri ditawarkan peluang pekerjaan tetap selepas penamatan program latihan jika berjaya menunjukkan kebolehan dalam tempoh tersebut,” katanya

Presiden MEF, Datuk Dr Syed Hussain Syed Husman, menjelaskan walaupun belum ada kajian rasmi mengenai perkara itu, maklum balas daripada majikan mencadangkan pemberian elaun adalah amalan biasa dalam sektor swasta.

Syed Hussain menegaskan keputusan untuk tidak memberikan elaun latihan adalah berdasarkan beban kerja dan tanggungjawab pelatih yang lebih ringan berbanding pekerja sepenuh masa, dengan elaun itu menjadi pengiktirafan kepada sumbangan mereka kepada syarikat.

“Pelatih industri harus menganggap program latihan sebagai peluang pembelajaran dan bukannya cara untuk mendapatkan wang. Syarikat biasanya menempatkan mereka di jabatan yang sesuai dengan bidang pengajian dan kelayakan berkaitan.

“MEF juga berpendapat, kerajaan perlu memberi budi bicara kepada majikan untuk menentukan penempatan pelatih industri kerana syarikat lebih mengetahui kemahiran dan bakat yang diperlukan mereka.

“Majikan memikul tugas penting apabila mengambil bahagian dalam program latihan industri. Ia merupakan kos tambahan kepada mereka kerana bayaran elaun latihan industri dan kos lain meningkatkan kos sumber manusia organisasi itu,” ujar beliau.

Sumber: Sinar Harian

future of cashless payments 1

e-Tunai Belia Rahmah boleh dituntut dari Boost, Setel & Touch n Go dari 26 Jun 2023

syed saddiq colpdpklay

Malaysia rugi kerana terlepas peluang ekonomi dari persembahan banyak Coldplay – Syed Saddiq