kids playing
in

MBPJ menjadi PBT pertama di Malaysia diiktiraf bandar mesra kanak-kanak UNICEF

Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) telah diiktiraf sebagai Bandar Mesra Kanak-kanak oleh Tabung Kanak-Kanak Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNICEF). Ini menjadikan MBPJ sebagai pihak berkuasa tempatan (PBT) pertama di Malaysia yang menerima pengiktirafan ini.

Pengiktirafan itu diperoleh minggu lalu di Sepanyol, dan Datuk Bandar Petaling Jaya Mohamad Azhan Md Amir mewakili MBPJ untuk menerima anugerah itu di sana.

21688085 1438449392856893 2421450218671559492 o
Gambar hiasan

Untuk layak mendapat pengiktirafan itu, MBPJ perlu memenuhi beberapa kriteria termasuk menyediakan kemudahan mesra kanak-kanak, menggunakan pendekatan berpusatkan kanak-kanak, dan melibatkan kanak-kanak dalam membuat keputusan.

Selaras dengan itu, MBPJ telah menubuhkan sebuah majlis kanak-kanak yang terdiri daripada 24 orang pelajar berumur enam hingga 17 tahun. Ahli majlis kanak-kanak itu akan menghadiri Mesyuarat Penuh MBPJ bagi mengasah bakat kepimpinan mereka dan memberi input mengenai dasar dan inisiatif mesra kanak-kanak.

jelajah mbpj
Gambar hiasan

MBPJ juga merancang untuk membina taman mesra kanak-kanak di Taman Jaya. Taman ini akan dibangunkan dengan input ahli majlis kanak-kanak, yang akan dirujuk mengenai reka bentuk dan peralatan taman itu.

Pengiktirafan sebagai Bandar Mesra Kanak-kanak merupakan pencapaian utama MBPJ dan merupakan bukti komitmennya untuk mewujudkan persekitaran yang selamat dan menyokong kanak-kanak. Ia juga merupakan satu langkah penting ke hadapan bagi Malaysia, kerana ia merupakan PBT pertama di negara ini yang menerima pengiktirafan ini.

Sumber: Sinar Harian

keretapi sarong 23

Keretapi Sarong 2023: Flash mob memakai sarung untuk meraikan hari Malaysia

GettyImages 1248053682

Platform e-commerce Temu dilancarkan di Malaysia, tawar harga murah dari China