KPM 2F Maxis1
in

Maxis akan mengurangkan tenaga kerja sebanyak 10% untuk pengoptimuman kos

Syarikat telekomunikasi Maxis Bhd menyasarkan untuk mengurangkan tenaga kerjanya sebanyak 10% sebagai sebahagian daripada inisiatif mengoptimumkan kosnya.

Pasukan pengurusan eksekutif syarikat, mengumumkan rancangan itu semasa taklimat keputusan baru-baru ini untuk para penganalisis, mengatakan bahawa adalah perlu untuk meningkatkan kecekapan operasi dan masih kekal berdaya saing dalam pasaran telekomunikasi yang semakin mencabar.

Pemberhentian kerja akan menjejaskan pekerja merentas semua peringkat, tetapi dijangka ianya hanya akan tertumpu dalam segmen perusahaan sahaja. Maxis telah pun mengeluarkan 50% tenaga kerja perusahaannya pada suku ketiga tahun fiskal 2023.

Syarikat itu merancang untuk mengguna pakai automasi dan pendigitalan yang lebih tinggi untuk mencapai penjimatan kos.

Maxis v0.1 scaled
Gambar hiasan

Keuntungan bersih Maxis turun 6.82% kepada RM287 juta pada suku ketiga tahun fiskal 2023, disebabkan caj penstrukturan semula yang berkaitan dengan inisiatif pengoptimuman kos. Hasil meningkat 1.5% kepada RM2.44 bilion, didorong oleh pertumbuhan hasil perkhidmatannya sebanyak 1.8%.

Pendapatan sesaham (EPS) turun kepada 3.7 sen, daripada 3.9 sen sebelumnya. Syarikat itu mengisytiharkan dividen interim ketiga sebanyak 4 sen sesaham, perlu dibayar pada 21 Disember 2023, menjadikan jumlah dividen yang diisytiharkan tahun ini kepada 12 sen.

Bagi sembilan bulan berakhir 30 September 2023 (9M TK2023), Maxis mencatatkan keuntungan bersih RM937 juta, meningkat 1.95% tahun ke tahun, manakala hasil berkembang 2.8% kepada RM7.43 bilion daripada RM7.23 bilion.

Sumber: FMT

threads

Pengguna Threads kini boleh padam akaun tanpa kehilangan akaun Instagram mereka

ktm komuter mydebit

KTM Komuter kini menerima pembayaran kad MyDebit, tapi RM30 akan ditolak sementara setiap kali digunakan