malaysia quranhour 2023
in

Malaysia #QuranHour tahun ini membuka pintu penyertaan bukan Islam

Acara tahunan #QuranHour akan diadakan pada 30 Ogos 2023 nanti, di Masjid Tuanku Mizan Zainal Abidin di Putrajaya. Buat julung kalinya, acara ini akan dibuka kepada peserta bukan Islam.

Acara itu dianjurkan oleh Yayasan Warisan Ummah Ikhlas (WUIF), sebuah pertubuhan bukan keuntungan yang mempromosikan nilai-nilai Islam. Tema acara tahun ini ialah “Malaysia Berakhlak Mulia: Pemuda Merdeka, Pemimpin Abrar”.

Ketua Pegawai Eksekutif WUIF Marhaini Yusoff berkata, keputusan membuka acara itu kepada bukan Islam adalah bertujuan untuk menyebarkan dakwah al-Quran dengan lebih meluas.

IR190717043 1024x621 1
Gambar hiasan

“Kali ini juga lebih istimewa kerana kita ingin mengajak sahabat-sahabat kita yang bukan Islam untuk menjadi tetamu kita dengan tempat yang akan dikhaskan. Ini kerana, dalam al-Quran ada ayat-ayat yang secara khusus Allah SWT bercakap dengan seluruh manusia,” katanya.

Acara itu akan menampilkan bacaan al-Quran, ceramah tentang nilai-nilai Islam, dan sesi soal jawab. Terdapat juga bahagian khas untuk peserta bukan Islam.

Marhaini berkata, beliau berharap majlis itu dapat membantu membina jambatan antara orang Islam dan bukan Islam di Malaysia.

6d9bff17 44ff 48be 9f97 984913991f5b 768x512 1
Gambar hiasan

“Kita harap saat ini ialah masa untuk kita bina kembali negara yang kita cintai dan semua dapat bersama berkumpul di Masjid Tuanku Mizan bersama-sama,” katanya lagi.

Acara ini adalah percuma untuk dihadiri dan terbuka kepada semua peringkat umur. Pendaftaran diperlukan dan boleh dilakukan secara dalam talian di laman web WUIF.

Acara ini dijangka menarik jumlah peserta yang ramai sama ada yang beragama Islam mahupun bukan Islam. Ia merupakan satu langkah penting ke arah menggalakkan keharmonian beragama di Malaysia.

Sumber: Astro Awani

sanusi gurau ketuk kepala kertas

MB Kedah mempertahankan gurauan lepuk kepala pelajar dengan kertas gulung

50b0b495e835886c208e0c128f4e6b01

Threads versi web akan dilancarkan dalam minggu ini