DATUK SERI ANWAR IBRAHIM 1698725796
in

Malaysia menerima dua notis daripada kedutaan AS mengenai Hamas – PM Anwar

Malaysia dilaporkan menerima dua notis diplomatik daripada Kedutaan Amerika Syarikat, berhubung keengganannya untuk menetapkan Hamas sebagai organisasi pengganas.

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim, mengesahkan perkembangan ini, mendedahkan bahawa Kementerian Luar Negeri telah menerima notis ini, dikenali sebagai demarches, pada 13 dan 30 Oktober. Selain itu, seorang wakil Malaysia telah dipanggil ke Kedutaan Amerika Syarikat pada 18 Oktober lepas, untuk perbincangan mengenai perkara ini.

efkjef 1698726335

Anwar Ibrahim, ketika menjawab isu ini semasa Waktu Pertanyaan Perdana Menteri (PMTQ) di Dewan Rakyat, menekankan bahawa pendirian Malaysia tetap enggan untuk mengutuk Hamas sebagai entiti pengganas.

“Oleh kerana keengganan kita membantah tindakan Hamas dan tidak menganggap Hamas sebagai pengganas, saya mendapat maklumat melalui Kementerian Luar sudah menerima demarche iaitu tata tindak daripada Kedutaan AS sebanyak tiga kali.

“Ia disebabkan pendirian kita terutama keengganan kita menganggap Hamas itu sebagai badan pengganas.

“Saya sudah menjawab dalam majlis (solidariti Palestin) di stadium baru-baru ini, saya tegaskan bahawa Malaysia kekal dengan pendirian bebas kita dengan pertimbangan kemanusiaan dan menganggap pencerobohan itu (salah) dari segi undang-undang dan kaedah antarabangsa kerana perkara ini sudah berlarutan berdekad sejak 1948,” katanya.

2364441

Keengganan untuk mengklasifikasikan Hamas sebagai kumpulan pengganas menggariskan komitmen Malaysia terhadap prinsip dan nilainya, khususnya berkaitan konflik Israel-Palestin yang telah lama berlarutan.

Perkara ini telah mencetuskan perbincangan bukan sahaja dalam negara tetapi juga di peringkat antarabangsa, menonjolkan kerumitan mengemudi hubungan diplomatik dalam dunia moden.

Sumber: New Straits Times

gettyimages 1754429776

Lionel messi menang anugerah Ballon d’Or kelapan berikutan kejayaan piala dunia

Sepang International Circuit Grandstand scaled 1

SIC dan Petronas menandatangani perjanjian 3 tahun, trek kini dinamakan Litar Antarabangsa Petronas Sepang