zakir naik ramasamy
in

Mahkamah Tinggi arah Ramasamy bayar RM1.52 juta kerana fitnah Dr. Zakir Naik

Mahkamah Tinggi telah memutuskan bahawa Dr P Ramasamy, bekas Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang II, perlu membayar RM1.52 juta sebagai pampasan kerana memfitnah pendakwah terkenal dari India, Dr Zakir Naik. Penghakiman itu dibuat selepas Dr. Zakir Naik berjaya membuktikan tiga elemen penting yang diperlukan untuk membuktikan tuduhan itu berbentuk fitnah.

Semasa prosiding mahkamah, Dr Zakir Naik, yang kini berada di Nigeria untuk majlis ceramah sehingga 5 November 2023, menghadiri sesi itu secara dalam talian melalui aplikasi Zoom. Perwakilan undang-undangnya, diketuai peguam Datuk Akberdin Abdul Kader, membentangkan kes itu semasa perbicaraan. Sementara itu, Dr. Ramasamy hadir sendiri sambil ditemani peguam bela beliau.

212736

Pertikaian undang-undang bermula pada 2019 apabila Dr. Zakir Naik memfailkan dua saman berasingan terhadap Dr. Ramasamy, menuduhnya membuat kenyataan berunsur fitnah berkali-kali. Antara dakwaan itu, Dr Zakir Naik mendakwa Dr P Ramasamy pada 1 Oktober 2017 telah memfitnahnya dengan mendakwa Malaysia telah memberikan perlindungan kepada pelarian dari India.

Dakwaan lanjut termasuk tuduhan pada 11 Ogos 2019, Dr. Ramasamy telah memanipulasi ucapan yang disampaikan oleh Dr. Zakir Naik pada majlis anjuran kerajaan Kelantan, yang kemudiannya disiarkan dalam portal berita pada hari yang sama. Satu lagi insiden dipetik pada 20 Ogos 2019, di mana Dr. Ramasamy didakwa telah membuat kenyataan menghina Dr. Zakir Naik yang mengandungi kebencian.

download

Saman kedua Dr. Zakir Naik terhadap Dr. Ramasamy adalah berkaitan komen berkenaan kumpulan Harimau Pembebasan Tamil Eelam (LTTE), yang diterbitkan oleh portal berita pada 8 November 2019.

Keputusan Mahkamah Tinggi baru-baru ini telah menamatkan perjuangan undang-undang yang berpanjangan, dengan Dr. P Ramasamy diperintahkan untuk membayar pampasan RM1.52 juta kepada Dr. Zakir Naik dalam tempoh 30 hari.

Sumber: Berita Harian

maxresdefault

Malaysia pertimbangkan platform media sosial berdaftar dengan SKMM

KLEAN scaled 1

Grab melancarkan mesin kitar semula plastik bagi seluruh Lembah Klang