ivermectin tablets
in

Mahkamah Rayuan benarkan doktor guna Ivermectin untuk merawat pesakit

Mahkamah Rayuan telah memutuskan bahawa doktor mempunyai hak untuk menggunakan Ivermectin sebagai sebahagian daripada rawatan untuk pesakit, dalam kemenangan besar bagi pengamal perubatan yang menggunakan ubat pilihan mereka untuk merawat pesakit mereka.

Keputusan yang dibuat oleh panel tiga hakim itu adalah berdasarkan hujah bahawa pengamal perubatan berdaftar boleh memberikan Ivermectin kepada pesakit hanya untuk tujuan rawatan, dan mematuhi Seksyen 19 Akta Racun 1952 dan Peraturan Racun 1952.

26ka2l 1

Kes itu timbul selepas pegawai Kementerian Kesihatan (KKM) menyerbu sebuah klinik yang dikendalikan Dr Che Amir Farid Che Isahak di Ampang dua tahun lalu semasa kemuncak wabak Covid-19, berikutan laporan keracunan akut dan kesukaran bernafas yang didakwa dialami oleh dua pesakit.

Pegawai Kementerian Kesihatan merampas Ivermectin yang ditemui di klinik itu atas alasan ia bukan produk berdaftar.

Mereka juga mendakwa bahawa doktor tidak dibenarkan menjual atau memberikan ubat itu kepada pesakit, mengikut undang-undang.

Dr Che Amir kemudiannya didakwa di Mahkamah Majistret kerana menjual dan mengedar ubat-ubatan tersebut.

370410505 10230755140118279 6269038139347854782 1

Bagaimanapun, Mahkamah Rayuan membatalkan keputusan Mahkamah Majistret, memutuskan bahawa KKM tidak dapat membuktikan bahawa Ivermectin bukan produk berdaftar.

Mahkamah juga memutuskan KKM tidak membuktikan Dr Che Amir tidak dibenarkan menjual atau memberi ubat itu kepada pesakit.

Keputusan itu merupakan kemenangan besar bagi pengamal perubatan yang menggunakan Ivermectin untuk merawat pesakit mereka, dan ia berkemungkinan membuka jalan kepada lebih ramai doktor untuk menggunakan ubat itu pada masa hadapan.

Keputusan itu juga merupakan tamparan kepada KKM, yang telah dikritik kerana pengendaliannya terhadap pandemik Covid-19.

chhb34 1692606004
Gambar hiasan

MOH telah dituduh terlalu lambat untuk meluluskan penggunaan Ivermectin, dan menyekat penyelidikan ke atas dadah itu.

Keputusan oleh Mahkamah Rayuan adalah pembenaran bagi mereka yang telah menyokong penggunaan Ivermectin, dan ia adalah peringatan bahawa doktor harus dibenarkan menggunakan pertimbangan profesional mereka semasa merawat pesakit.

Sumber: MalayMail

16082023 Jalur Gemilang Malaysia Flag Bendera ABDUL RAZAK LATIF 002 scaled 1

Pulau Pinang menggalakkan perniagaan kibarkan Jalur Gemilang, tidak akan kompaun premis

maxresdefault 22

Atari 2600 kembali sebagai konsol baru dengan harga $130 (sekitar RM605)