TMRARG2611 07
in

Mahkamah menganugerahkan lelaki RM700,000 bagi wang yang dicuri daripada penyedia dompet kripto

Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur semalam menganugerahkan seorang ahli perniagaan sebagai ganti rugi RM700,000 dalam saman kecuaian yang difailkan terhadap penyedia e-dompet mata wang kripto Luno Malaysia Sdn Bhd.

Hakim Sazlina Safie, memutuskan bahawa Yew See Tak telah membuktikan tuntutannya terhadap Luno berdasarkan imbangan kebarangkalian, dalam apa yang dipercayai keputusan pertama seumpamanya terhadap platform mata wang kripto di Malaysia.

Dalam keputusannya yang disampaikan dalam talian, Hakim Safie memerintahkan Luno membayar pampasan kepada Yew sebanyak RM598,000, jumlah yang dikeluarkan oleh penggodam yang tidak dikenali daripada akaunnya pada Mac 2021. Yew juga telah diberikan tambahan RM100,000 sebagai teladan kepada ganti rugi.

p19s1 bitcoin 1
Gambar hiasan

Yew telah memfailkan saman terhadap Luno pada Ogos 2021, mendakwa syarikat itu gagal melindungi mata wang kriptonya. Dalam pernyataan tuntutannya, Yew berkata bahawa Luno diberi kuasa oleh Suruhanjaya Sekuriti (SC) untuk menawarkan perkhidmatan mata wang kripto dan telah melakukannya sejak Julai 2019.

Yew berkata lagi, bahawa dia telah mendaftar sebagai pelanggan untuk membeli, menjual, dan menukar mata wang kripto melalui Luno. Pada 6 Mac 2021, bagaimanapun, wang yang disimpan dalam akaunnya telah dipindahkan dalam tiga peringkat oleh penggodam yang tidak dikenali.

Yew berhujah bahawa Luno mempunyai kewajipan untuk menjaga dananya berdasarkan kepakaran perniagaannya. Dia berkata bahawa dia telah memfailkan aduan dengan bahagian perkhidmatan pelanggan Luno selepas mendapati kerugian dan menghantar surat tuntutan, tetapi tidak menerima maklum balas positif.

Luno menafikan dakwaan Yew, tetapi Hakim Safie akhirnya memutuskan untuk memihak kepada Yew. Kes ini merupakan kemenangan penting bagi pengguna mata wang kripto dan mewujudkan preseden bahawa platform mata wang kripto boleh dipertanggungjawabkan untuk penggodaman pihak ketiga ke atas akaun pelanggan.

Sumber: MalayMail

vlcsnap 2023 11 01 09h30m31s559

Penduduk kampung Sahom, Kampar, diminta berwaspada terhadap Harimau berkeliaran di kawasan tersebut

banner posgalado2 1600x746 1

Pos Malaysia x Galado perkenalkan casing telefon edisi terhad, harga bermula RM129