21 tahun potong kaki diabetes
in

Lelaki 21 tahun ini kehilangan kaki akibat diabetes, tetapi kisahnya memberi inspirasi kepada orang lain

Seorang lelaki berusia 21 tahun telah kehilangan kakinya akibat kencing manis selepas bertahun-tahun meminum minuman berkarbonat manis.

Mahathir yang tidak dikenali dengan nama penuhnya telah menjalani pembedahan amputasi hanya seminggu sebelum bermulanya Ramadan tahun ini.

Video kisah Mahathir, yang dikongsi di TikTok oleh akaun @kedidi_kapikalsu, telah menjadi viral, mendapat lebih 1.6 juta tontonan dan 43,000 suka.

@kedidi_kakipalsu Adik Mahathir umur 21 dah kena potong kaki sebab kencing manis🥹 #misibantuankakipalsu #prubsnprihatin #mobilityislife #diabetes #kencingmanis #amputeestory ♬ original sound – kedidikakipalsu

Dalam video itu, Mahathir menceritakan bagaimana dia disahkan menghidap diabetes pada usia 18 tahun. Dia berkata bahawa dia telah minum air berkarbonat jenama tempatan setiap hari selepas sekolah, dan dia percaya itu adalah punca keadaannya.

Mahathir berkata bahawa dia kini bertekad untuk meningkatkan kesedaran tentang bahaya diabetes, dan dia berharap kisahnya akan memberi inspirasi kepada orang lain untuk membuat pilihan yang lebih sihat.

vlcsnap 2023 09 06 09h09m56s664

Video itu telah disambut dengan limpahan sokongan daripada komuniti TikTok, dengan ramai pengguna memuji Mahathir atas keberanian dan ketabahannya.

“Kena tunjuk kat anak ni yang suka sangat Extra Joss tu. Campur susu beli kat warung, saya akan marah kalau saya nampak mereka minum.” Seorang pengguna menulis.

“Syukur adik ni masih tersenyum semoga diberi kesihatan lebih lagi.” Pengguna lain berkata.

vlcsnap 2023 09 06 09h10m03s557

Kisah Mahathir adalah peringatan bahawa diabetes boleh menyerang sesiapa sahaja, tidak kira umur. Adalah penting untuk mengetahui faktor risiko diabetes dan mengambil langkah untuk mencegahnya.

Jika anda menghidap diabetes, adalah penting untuk menguruskan keadaan anda dengan berhati-hati. Ini termasuk pemakanan yang sihat, bersenam secara teratur, dan mengambil ubat seperti yang ditetapkan oleh doktor anda.

Dengan mengambil langkah-langkah ini, anda boleh mengurangkan risiko komplikasi daripada diabetes, seperti amputasi.

Sumber: TikTok

lawatan ydpa jalan sabah lebih baik

Lawatan YDPA dan Raja Permaisuri Agong ke Sabah menjadikan jalanraya lebih baik

Snapinsta.app 374736911 3576158622606977 3198888782553802104 n 1080 abang tesla

Pempengaruh Abang Tesla akhirnya dedah wajah isteri kedua buat pertama kali