anwar muhyiddin ilham center
in

Lebih 90% penjawat awam di 6 negeri masih sokong pentadbiran Muhyiddin – Ilham Centre

Kajian Pusat Ilham mendapati penjawat awam di enam negeri di Malaysia masih menyokong pentadbiran Tan Sri Muhyiddin Yassin sebelum ini.

Kajian yang melibatkan temu bual mendalam dengan 217 penjawat awam mendapati punca utama sokongan ini adalah ancaman terhadap sentimen Melayu dan Islam, serta kurang memahami konsep MADANI Malaysia.

316213061 5682625581825148 5883555450630485899 n

“Dalam kalangan kira-kira 217 responden, lebih 90 peratus menyokong Perikatan Nasional (PN) yang diketuai Muhyiddin.

“Saya sendiri menemubual 60 daripadanya, dan mereka mengakui selesa dengan kepimpinan Muhyiddin yang dilihat membela Melayu serta Islam.

“Penjawat awam berasa mereka diberi kepercayaan oleh kerajaan ketika itu, tanpa kontroversi dan persepsi diganggu gugat dalam menjalankan tugas,” katanya.

Istilah “terperangkap” digunakan untuk menggambarkan hakikat bahawa penjawat awam ini masih mengenali pentadbiran Muhyiddin, walaupun ia telah digantikan oleh kerajaan sekarang.

Kajian mendapati penjawat awam yang ditemu bual selesa dengan kepimpinan Muhyiddin yang dilihat mereka membela kepentingan orang Melayu dan Islam. Mereka juga merasakan mereka diberi kepercayaan oleh kerajaan pada masa itu, dan kerja mereka tidak dihalang.

Sebaliknya, kajian mendapati penjawat awam kurang menyokong pentadbiran semasa. Mereka merasakan bahawa kepimpinan sekarang menyalahkan mereka kerana rasuah, dan mereka tidak dijaga.

PM mahu penjawat awam terap budaya membaca menelaah dan musyawarah 1 1

“Penjawat awam berasa tidak selamat ketika itu, sehinggalah mereka berada pada pentadbiran Muhyiddin selepas jatuhnya kerajaan PH pada 2020.

“Namun pada pentadbiran kini mereka kembali pada fasa sama, selepas wujudnya beberapa kenyataan yang mengaitkan penjawat awam ini terbabit rasuah dan sebagainya,” katanya lagi.

Kajian juga mendapati penjawat awam tidak memahami sepenuhnya konsep MADANI Malaysia. Mereka merasakan bahawa konsep itu adalah kabur, dan ia tidak menawarkan apa-apa faedah yang jelas kepada mereka.

Dapatan kajian menunjukkan bahawa kerajaan sekarang perlu melakukan lebih banyak lagi untuk meraih sokongan penjawat awam. Ini termasuk menangani kebimbangan mereka tentang sentimen Melayu dan Islam, serta menjelaskan konsep MADANI Malaysia.

Kajian itu juga mencadangkan bahawa kerajaan perlu berhati-hati untuk tidak meminggirkan penjawat awam, kerana mereka memainkan peranan penting dalam pentadbiran negara.

Sumber: Berita Harian

siti nurhaliza kepci

Siti Nurhaliza kongsi pertama kali makan KFC masa umur 14 tahun di KL

pantai penang pink merah jambu

Air laut bertukar menjadi merah jambu di Pulau Pinang