2385628
in

Larangan tingkap gelap salah satu cadangan untuk elak kanak-kanak daripada mati dalam kereta – Nancy Shukri

Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Malaysia sedang mempertimbangkan untuk mengharamkan cermin gelap kenderaan bagi mengelak kematian kanak-kanak yang ditinggalkan di dalam kereta.

Cadangan itu dibuat selepas tiga kanak-kanak meninggal dunia sejak dua bulan lalu selepas ditinggalkan bersendirian di dalam kenderaan.

Top 6 Reasons Why You Should Tint Your Car Windows1
Gambar hiasan

“Saya sedar tentang kes sebegini dan kami sedang berusaha untuk mempertingkatkan prosedur operasi standard (SOP) semasa bagi mengelakkan kejadian berulang.

“Sindrom Bayi Terlupakan sememangnya membimbangkan, dan kami pastinya mahu mengelakkan kematian kereta panas,” kata Menteri Datuk Seri Nancy Shukri.

Shukri berkata beliau telah mendapat tekanan untuk mengambil tindakan bagi menangani kes sedemikian, tetapi menjelaskan bahawa beliau hanya boleh bertindak dalam bidang kuasa kementeriannya.

“Seperti yang saya nyatakan sebelum ini, kita telah menerima banyak cadangan, tetapi saya tidak boleh melaksanakan semuanya kerana ia berada di bawah kementerian lain,” katanya.

13112023 nancy shukri bernama

Bagaimanapun, beliau berkata akan bekerjasama dengan pihak berkenaan untuk merangka SOP yang lebih baik bagi menamatkan kes sedemikian.

Selain larangan cermin gelap kenderaan, cadangan lain yang sedang dipertimbangkan ialah pihak tadika atau taska menghubungi ibu bapa anak yang tidak hadir.

Ini akan membantu memastikan kanak-kanak tidak dilupakan di dalam kereta.

Kematian kanak-kanak yang ditinggalkan di dalam kereta merupakan masalah serius di Malaysia. Menurut Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya Malaysia, terdapat 27 kematian seperti itu sejak 2013.

Sumber: MalayMail

Suhaimi Saad

Suhaimi Saad, bekas penyanyi kumpulan nasyid In-Team, sedang ditidurkan di ICU

kindergarten class without childs 3d rendering scaled 1 e1618725316993

SOP baharu memerlukan tadika hubungi ibu bapa segera jika anak tidak hadir