download 7
in

Kurang daripada 20% rakyat Malaysia menggunakan pengangkutan awam

Di sebalik usaha kerajaan untuk menggalakkan penggunaan pengangkutan awam, hanya kurang daripada 20% rakyat Malaysia menggunakannya secara kerap, berbanding 40% yang disasarkan.

Menteri Pengangkutan, Anthony Loke mengakui, masih jauh lagi perjalanan untuk mencapai sasaran yang ditetapkan, dan kerajaan sedang mengambil beberapa langkah untuk menambah baik rangkaian pengangkutan.

2345550

Salah satu langkahnya ialah mengalu-alukan projek yang diumumkan dalam kajian semula separuh penggal Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK12), termasuk transit aliran ringan (LRT) Pulau Pinang dan pembesaran Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang.

Loke juga berkata, kerajaan menyasarkan untuk menambah 1,000 Bas Rapid ke armada Lembah Klang menjelang akhir tahun ini.

“Semua adalah rancangan sudah dibincangkan, yang penting kita harap lebih ramai gunakan pengangkutan awam kerana kita lihat masalah kesesakan di Lembah Klang setiap hari.

“Maka diharap (usaha diambil) dapat meyakinkan orang ramai menggunakan pengangkutan awam,” katanya.

anthony loke lrt006

Beliau menambah, kerajaan bekerjasama dengan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) untuk mewujudkan lebih banyak lorong bas, yang akan memudahkan dan mempercepatkan orang ramai menggunakan pengangkutan awam.

“Langkah itu supaya pengguna dapat naik bas tak lama berbanding kereta kerana jika tidak, tiada motivasi untuk mereka naik,” katanya lagi.

Usaha kerajaan untuk pengangkutan awam bukan sekadar untuk mengurangkan kesesakan, ia juga mahu mewujudkan masyarakat yang lebih inklusif di mana semua orang mempunyai akses kepada pengangkutan yang berpatutan dan boleh dipercayai. Dengan melabur dalam pengangkutan awam, kerajaan membantu mewujudkan masa depan yang lebih saksama dan mampan untuk Malaysia.

Sumber: Harian Metro

maxresdefault 12

Tonton treler pertama untuk filem Wes Anderson baharu di Netflix, The Wonderful Story of Henry Sugar

one piece post credits scene 64f1acd79c3ed

Siri aksi nyata One Piece Netflix diumumkan akan kembali untuk musim ke-2