28a10e39 fw1297634 kl30 06042023 dewan negara lpr
in

Kos PRN di Kedah, Pulau Pinang, Selangor, Negeri Sembilan, Terengganu dan Kelantan dianggar RM420 juta

Pelaksanaan Pilihan Raya Negeri (PRN) di Kedah, Pulau Pinang, Selangor, Negeri Sembilan, Terengganu, dan Kelantan dianggar akan menelan kos sekitar RM420 juta, menurut Datuk Seri Azalina Othman Said, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Perundangan dan Pembaharuan Institusi).

Menjawab soalan dari ahli parlimen Datuk Seri Tuan Ibrahim Tuan Man (PN-Kubang Kerian), yang meminta Perdana Menteri menyatakan jumlah kos yang dijangka dibelanjakan dalam PRN di enam negeri terbabit, dengan Kelantan semalam mengumumkan 22 Jun ini sebagai tarikh pembubaran Dewan Undangan Negeri (DUN).

Azalina menekankan kepentingan mematuhi peruntukan Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954 (Akta 5) dan undang-undang lain berkaitan pilihan raya, menggesa semua pihak yang terlibat mengemukakan laporan kepada pihak berkuasa berkaitan seperti Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Polis Diraja Malaysia (PDRM), Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), dan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia jika berlaku salah laku sepanjang tempoh pilihan raya.

Sumber kewangan yang besar yang diperuntukkan untuk pelaksanaan pilihan raya menyerlahkan kepentingan menegakkan keperluan undang-undang dan mengekalkan ketelusan, menjaga keadilan dan kredibiliti proses pilihan raya.

“Ini bagi membolehkan tindakan dan siasatan segera diambil oleh jabatan/agensi tersebut.

“Bagi tujuan ini, SPR turut memerlukan kerjasama yang menyeluruh dan adalah tanggungjawab semua pihak serta pemegang taruh yang terlibat dalam memastikan urusan kempen pilihan raya dilaksanakan secara lancar dan teratur,” katanya.

Sumber: MalaysiaGazette

kes baling batu kayu lebuhraya senawang seremban

Polis mencari 4 individu baling batu dan kayu di Lebuhraya Senawang – Seremban

Vincent Tan 014

Vincent Tan sah melepaskan kelab KV Kortrijk