https s3 ap northeast 1.amazonaws.com psh ex ftnikkei 3937bb4 images 6 2 3 1 13581326 1 eng GB 20180405 Astro logo scaled 1
in

Keuntungan bersih Astro turun 84.11% pada suku pertama 2023

Astro Malaysia Holdings Bhd, mencatatkan kemerosotan ketara dalam keuntungan bersih, susut sebanyak 84.11 peratus, daripada RM100.02 juta, kepada RM15.9 juta sahaja pada suku pertama berakhir 30 April 2023. Penurunan itu disebabkan kerugian pada pertukaran asing belum direalisasi lebih tinggi daripada dolar AS. Pendapatan sesaham juga merosot daripada 1.92 sen kepada 0.3 sen.

Hasil bagi suku tersebut menurun sebanyak 7.38 peratus kepada RM891.13 juta, didorong oleh penurunan dalam hasil langganan, pengiklanan dan jualan barangan. Di sebalik prestasi kewangan yang mencabar, Astro mengisytiharkan dividen interim pertama sebanyak 0.25 sen sesaham.

Astro menyasarkan untuk meletakkan dirinya sebagai destinasi hiburan dan penstriman pilihan untuk rakyat Malaysia pada tahun kewangan akan datang. Syarikat itu merancang untuk melabur dalam inisiatif transformasi untuk memastikan pertumbuhan jangka panjang dan mampan. Ini termasuk meningkatkan kandungan rentas platform, menjadi agregator nombor satu Malaysia bagi penstriman dan aplikasi gaya hidup terbaik, dan meningkatkan kualiti kandungan tempatan dengan penceritaan premium.

“Kumpulan mengekalkan tinjauan yang berhati-hati dan akan memantau keadaan perniagaan secara berhati-hati, sambil menguruskan kos dengan berhemah,” tambahnya.

Astro mengakui ketidaktentuan makroekonomi yang berterusan, seperti pertumbuhan global yang perlahan, dolar AS yang lebih kukuh, kadar faedah yang lebih tinggi, dan kadar inflasi yang meningkat, memberi kesan kepada isi rumah dan perniagaan.

Sumber: Berita Harian

influencer 1

Golongan YouTuber, influencer paling rendah membayar cukai – LHDN

zulin aziz seram ch

“Kena kacau hantu tak kelakar ya” – Zulin Aziz kongsi kisah seram bercuti di Cameron Highlands