perbicaraan kes gangguan seksual ebit lew diteruskan pagi ini
in

Kes Ebit Lew – Ada sejarah telefon digunakan untuk melayari laman web lucah

Semasa perbicaraan pendakwah Ebit Irawan Ibrahim Lew, saksi ketujuh, Penganalisis Video Audio Kanan, ASP Latifah Abdul Aziz dari Polis Diraja Malaysia, memberi keterangan bahawa beliau menemui sejarah melayari laman web lucah di telefon bimbit yang dianalisisnya.

Laman web tersebut telah diakses melalui aplikasi Google, dan keputusan telah direkodkan pada DVD-R untuk diserahkan kepada pegawai penyiasat.

“Hasil analisis mendapati terkandung sejarah melayari laman sesawang disyaki berunsur lucah daripada aplikasi Google dan saya pohon pegawai penyiasat rujuk DVD-R yang saya masukkan hasil analisis tersebut.

Latifah menyatakan bahawa beberapa laman web itu disyaki lucah, manakala yang lain tidak. Bagi mengesahkan sifat mereka, beliau membuka beberapa laman web dan mendapati ia sememangnya mengandungi unsur-unsur lucah.

Nor Azizah: Adakah metadata yang kamu nyatakan ini juga dapat dilihat di dalam tangkap layar yang ada di dalam hasil analisis ini?

Latifah: Ya, untuk gambar pertama, ini adalah rumusan kesemua tangkap layar yang dibuat daripada kandungan sejarah melayari laman sesawang di dalam barang kes (telefon bimbit).

Ebit tidak hadir dalam perbicaraan kerana dia telah mendapat kebenaran daripada mahkamah, kerana dia kini sedang menunaikan haji di Makkah.

Satu lagi telefon yang dianalisis oleh Latifah mengandungi 219 tangkapan skrin perbualan daripada aplikasi WhatsApp, dengan tarikh bermula dari 4 Mac 2021.

Beberapa tangkapan skrin menunjukkan panggilan suara yang tidak dijawab daripada penghantar, dan pada 17 Mac 2021, terdapat percubaan yang gagal untuk menghantar mesej daripada telefon penerima kepada pengirim.

Ebit berdepan 11 pertuduhan gangguan seksual, khususnya menghantar gambar dan kata-kata lucah dengan niat untuk menghina kehormatan wanita melalui WhatsApp.

Perbicaraan akan disambung esok.

Sumber: Harian Metro

553

Achey dimasukkan ke pusat perubatan, sakit akibat benjolan di belakang badan

download 6

Ujian kehamilan melalui air liur sudah mula diperkenalkan