Screenshot 2023 11 14 at 9.37
in

Kerajaan tidak bercadang kawal selia Grab, harga tambang e-hailing – Anthony Loke

Menteri Pengangkutan, Anthony Loke, memberitahu bahawa kerajaan tidak merancang untuk meneruskan pelan kawalan tambang e-hailing, termasuk pelaksanaan harga lantai. Berucap di Dewan Rakyat, Anthony menekankan kerumitan yang terlibat dalam menetapkan harga lantai, menekankan keperluan untuk mempertimbangkan kepentingan kedua-dua pemandu dan penumpang e-hailing.

putrajaya has no plans to regulate e hailing charges as v0

“Jika harga lantai ditetapkan, maka caj tambang untuk pengguna mungkin akan meningkat juga. Apabila itu berlaku, Ahli Parlimen akan datang semula ke Dewan Ogos dan membangkitkan isu tentang kenaikan tambang.

Terdapat pembolehubah seperti kesesakan lalu lintas, cuaca, jarak, masa serta permintaan dan penawaran yang mengambil kira,” jelas Anthony Loke.

Anthony menganjurkan mekanisme harga yang dinamik, di mana tambang diselaraskan berdasarkan faktor masa nyata, mengikut pasang surut bekalan dan permintaan. Maklumannya dibuat sebagai menjawab pertanyaan Datuk Larry Sng, yang menggesa kementerian pengangkutan untuk menangani masalah tambang yang dilaporkan rendah, yang akhirnya memberi kesan negatif kepada pekerja ekonomi gig.

Menteri pengangkutan itu mendedahkan Agensi Pengangkutan Awam Darat (APAD) telah pun bekerjasama dengan pihak berkepentingan dalam industri e-hailing. Syarikat e-hailing telah menunjukkan usaha mereka untuk menggalakkan pemandu beroperasi di kawasan permintaan tinggi, menawarkan insentif untuk menarik mereka ke wilayah tersebut.

download 3

“Sebagai contoh, satu penyedia perkhidmatan e-hailing memberitahu rakan kongsi mereka seminggu lebih awal mengenai insentif melalui platform atau aplikasi mereka.

Langkah sedemikian boleh membantu rakan kongsi atau pemandu merancang masa operasi mereka dan untuk mencapai sasaran pendapatan mereka,” katanya lagi.

Sumber: The Star

100069 1649576726 5EdgPro5 img 20220402 121138 0

DBKL tangani masalah parkir kereta di PA, PPR dengan pembinaan 14 tempat letak kereta bertingkat

maxresdefault 26

Treler pertama filem Madame Web memperkenalkan pasukan Spider-Women