editors images 1639722585708 AES Speed Traps Traffic Light Malaysia Featured
in

Kerajaan mahu menambah lebih banyak kamera AWAS, tahap pematuhan mencecah 99%

Kerajaan merancang untuk menambah lagi kamera Automated Awareness Safety System (AWAS) yang dahulunya dikenali sebagai Automated Enforcement System (AES), dalam jangka masa panjang, menurut Timbalan Menteri Pengangkutan Datuk Hasbi Habibollah.

“Perkara ini berjaya meningkatkan tahap persepsi ditangkap kerana tidak mematuhi peraturan jalan raya seterusnya telah mengurangkan risiko kemalangan jalan raya di lokasi penguatkuasaan AWAS,” katanya semasa sesi soal jawab pada persidangan Dewan Rakyat semalam.

Keputusan ini berdasarkan kajian yang dijalankan oleh Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya Malaysia (MIROS), yang mendedahkan kadar pematuhan 99 peratus dalam kalangan pengguna jalan raya dengan peraturan had laju dan isyarat lalu lintas di mana kamera dipasang.

Pada masa ini, terdapat 45 kamera AWAS sedang beroperasi, dengan hanya satu yang sedang menjalani pembaikan dan penyelenggaraan.

“Penggunaan kamera sebegini telah membolehkan aktiviti penguatkuasaan berlangsung 365 hari dan 24 jam sehari, serta mengurangkan kebergantungan kepada jumlah tenaga manusia (anggota penguatkuasaan) yang tinggi,” katanya.

Hasbi menegaskan tujuan penguatkuasaan kamera AWAS bukan untuk memerangkap pengguna jalan raya, sebaliknya memastikan pematuhan peraturan jalan raya khususnya di kawasan titik hitam yang terdedah kepada kemalangan.

aediy kj

Aedy Ashraf berhasrat untuk melakonkan watak Khairy Jamaluddin dalam filem biopik

nd lala mlm kursus kahwin

“Ni kursus berbini dua ke” – Netizen komen tentang ND Lala di ceramah kursus kahwin