2023090520SERI20MASLAN201 SY 20230905163236 theedgemalaysia
in

Kerajaan komited meneruskan pencen untuk pesara walaupun kos meningkat

Kerajaan telah berjanji untuk terus menyediakan pencen untuk pesara, walaupun kos untuk berbuat demikian terus meningkat.

Timbalan Menteri Kewangan I, Datuk Seri Ahmad Maslan berkata, kerajaan komited untuk menambah baik sistem pencen melalui kajian menyeluruh gaji penjawat awam dan skim pencen.

Tambahnya, kerajaan juga bekerjasama dengan Kumpulan Wang Persaraan (KWAP), dana pencen kerajaan, untuk mengoptimumkan pelaburannya dan memastikan ia mempunyai dana yang mencukupi untuk memenuhi obligasi masa depannya.

download 5

KWAP ialah pengurus dana ketiga terbesar di Malaysia, dengan aset di bawah pengurusan sebanyak RM184.5 bilion setakat Julai 2023. Dana ini melabur dalam pelbagai aset, termasuk sekuriti pendapatan tetap, ekuiti persendirian, hartanah dan ekuiti awam.

Ahmad berkata, KWAP menyasarkan untuk meningkatkan aset di bawah pengurusannya kepada RM200 bilion menjelang 2025 dan mencapai pulangan pelaburan sebanyak tujuh peratus.

Komitmen kerajaan untuk menyediakan pencen untuk pesara adalah satu pengumuman yang dialu-alukan, kerana ia menyediakan jaminan kewangan yang amat diperlukan bagi mereka yang telah bekerja keras sepanjang hidup mereka. Usaha kerajaan untuk menambah baik sistem pencen dan memastikan kemampanan jangka panjangnya juga patut dipuji.

Sumber: Astro Awani

6 maut segamat

Pemandu lori pasir langgar 6 sekeluarga mempunyai 7 aktif saman dengan JPJ

GXBank header

GXBank menjadi bank digital pertama di Malaysia yang menerima kelulusan untuk memulakan operasi