zahid hamidi halal
in

Kerajaan akan percepatkan kelulusan Halal dalam tempoh 30 hari bekerja

Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, mengarahkan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) memudahkan prosedur permohonan dan memperbaharui sijil halal, dengan keputusan wajib diberikan dalam tempoh 30 hari bekerja.

Zahid yang juga Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah mengeluarkan arahan itu pada Forum Sektor Halal 2023 sempena Pameran Halal Antarabangsa Malaysia (MIHAS) 2023.

Katanya, JAKIM telah melaksanakan beberapa langkah proaktif dalam mempercepatkan permohonan sijil halal, namun masih terdapat rungutan mengenai tempoh proses kelulusan yang boleh mengambil masa sehingga sembilan bulan malah dua tahun dalam sesetengah kes.

“Ia harus dipermudahkan dan jangan pernah menyusahkan pemohon sijil halal. Perkara ini tidak mustahil dilakukan kerana terdapat kombinasi antara mereka yang arif dalam bidang halal, terdiri daripada pemuka agama yang diberikan tanggungjawab untuk melaksanakan pengeluaran sijil halal, selain pakar seperti saintis dalam pelbagai bidang seperti makanan, kosmetik, farmaseutikal dan perkhidmatan.”

BHHALALA 1694582704

Zahid turut mengarahkan JAKIM mengadakan bengkel pensijilan halal tiga kali setahun bagi pemohon baharu dan mereka yang ingin memperbaharui sijil halal bagi memastikan mereka mendapat garis panduan serta mematuhi semua piawaian yang ditetapkan.

“Ini bagi memastikan mereka dapat mengikuti semua piawaian dan tidak ada sebab ia harus dilewatkan. Jadi, harus ada keterlangsungan antara proses memperbaiki dan mempercepat pengeluaran sijil halal dengan persepsi di luar sana,” katanya.

Arahan Zahid itu dibuat selepas Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim, baru-baru ini menggesa semua kementerian dan jabatan berkaitan diselaraskan bagi memperkukuh aspek pensijilan dan melonjakkan industri halal Malaysia ke peringkat global.

Menjawab kenyataan Anwar, Zahid berkata, beliau telah meminta Ketua Setiausaha Kementerian Pelaburan, Perdagangan dan Industri (MITI), Datuk Seri Isham Ishak, mengemukakan kertas cadangan langkah sinergi yang akan dijalankan antara jabatan. dan agensi yang terlibat pada mesyuarat Majlis Pembangunan Halal Malaysia, yang akan dipengerusikannya pada 3 Oktober.

“Industri halal ini harus dipromosikan, seperti yang diamanahkan Perdana Menteri dengan dimulakan beberapa langkah pertama bagi mewujudkan pembangunan dan promosi produk serta perkhidmatan halal ini.

“Saya tidak boleh menunggu untuk satu tempoh yang panjang walaupun sasaran Pelan Induk Industri Halal 2030 (HIMP 2030) adalah pada 2030, saya tidak boleh tunggu.

“Saya mahu lihat pada akhir tahun ini, beberapa langkah positif mesti dilakukan,” katanya lagi.

Sumber: New Straits Times

Picture 1

Malaysia haramkan filem kontroversi Mentega Terbang

dental pergigian

Tekanan kos yang meningkat memaksa caj pergigian swasta naik sebanyak 50-70%