92594691
in

Kerajaan akan meneruskan subsidi tiket penerbangan untuk pelajar sehingga 2024

Kerajaan sedang mempertimbangkan untuk melanjutkan program subsidi tiket penerbangan untuk pelajar institusi pengajian tinggi (IPT) hingga 2024. Inisiatif ini bertujuan untuk meringankan beban kewangan pelajar yang melancong antara wilayah untuk pengajian mereka.

Timbalan Menteri Pengangkutan, Datuk Hasbi Habibollah berkata, kerajaan telah memohon peruntukan bagi meneruskan program itu dan dijangka dapat memberi bantuan kepada kira-kira 56,000 pelajar pada tahun depan, sama seperti jumlah penerima pada 2023.

Subsidi itu meliputi pembelian tiket penerbangan untuk pelajar dari Semenanjung dan Sabah/Sarawak yang melanjutkan pelajaran ke peringkat tinggi di wilayah berbeza.

EC4jJwoUYAA5qfB
Gambar hiasan

Mengulas mengenai kenaikan harga tambang penerbangan pada musim perayaan dan akhir tahun, Hasbi mengaitkan kenaikan itu berpunca daripada gabungan turun naik pertukaran mata wang dan kenaikan harga bahan api. Beliau memberi jaminan bahawa kerajaan sedang mengkaji langkah-langkah untuk mengurangkan kesan faktor-faktor ini terhadap perjalanan antara wilayah.

Mengenai pengambilalihan berterusan syarikat penerbangan MASwings oleh kerajaan Sarawak, Hasbi mendedahkan perbincangan masih dijalankan antara Perbendaharaan Negara, kerajaan Sarawak dan Kementerian Pengangkutan. Perbincangan ini memberi tumpuan kepada laluan penerbangan serantau, dengan mengambil kira tumpuan MASwings pada perkhidmatan udara luar bandar di Sabah dan Sarawak.

Sumber: Harian Metro

uni17 HMfield image socialmedia

Universal Music Malaysia menjauhkan diri daripada kenyataan anti-Hamas UMG

Screenshot 5

Siti Nurhaliza merupakan pembayar zakat tertinggi dalam kalangan artis di Malaysia ​