SUKE Expressway
in

Kerajaan akan ambil alih konsesi lebuh raya, tapi bila kewangan negara stabil

Kerajaan terbuka untuk mempertimbangkan cadangan mengambil alih konsesi lebuh raya bagi mengurangkan kadar tol di seluruh negara, namun ia bergantung kepada kestabilan kewangan negara pada masa hadapan, menurut Menteri Kerja Raya, Datuk Seri Alexander Nanta Linggi.

Pada masa ini, melaksanakan cadangan sedemikian adalah mencabar, kerana implikasi kewangan yang terlibat sangat tinggi. Jawapan itu diberikan bagi menjawab soalan ahli parlimen Ahmad Fadhli Shaari berhubung komitmen kerajaan mengambil alih konsesi lebuh raya dan menurunkan kadar tol secara berperingkat bagi meringankan beban rakyat.

“Kerajaan sentiasa komited dan fokus terhadap sebarang usaha untuk menangani kenaikan harga barang serta mengurangkan kos sara hidup yang ditanggung rakyat.

“Namun kerajaan pada masa ini tidak bercadang mengambil alih mana-mana lebuh raya yang sedang beroperasi kerana memerlukan implikasi kewangan yang sangat tinggi.

“Kerajaan bersedia mempertimbangkan semula cadangan ini sekiranya keadaan kewangan dan fiskal negara mengizinkan kelak,” katanya dalam jawapan bertulis di Dewan Rakyat, semalam.

Selaras dengan pengumuman tahun lalu, kerajaan telah pun memulakan proses pengambilalihan empat konsesi lebuh raya di Lembah Klang melalui Amanat Lebuhraya Rakyat Berhad (ALR), sebuah syarikat swasta bukan untung.

ALR yang dipengerusikan oleh Tan Sri Azlan Mohd Zainol akan menyelia Lebuhraya Shah Alam (KESAS), Sistem Pengurusan Air Banjir dan Terowong (SMART), Lebuhraya Skim Penyuraian Trafik Kuala Lumpur Barat (SPRINT), dan Lebuhraya Damasara-Puchong. (LDP).

Pengambilalihan itu memastikan kadar tol di empat lebuh raya ini tidak akan meningkat sehingga tamat tempoh konsesi, menyebabkan penjimatan yang besar dalam pembayaran pampasan.

Walau bagaimanapun, tempoh konsesi boleh dilanjutkan sebagai sebahagian daripada perjanjian.

Sumber: Berita Harian

ayah pjj

Pertemuan bapa yang PJJ dan anak perempuannya yang hampir tidak kenal membuat netizen sebak

645DD687 90D1 4644 8BAF 8B4211018AEA

Tan Sri Razarudin Husain dilantik sebagai Ketua Polis Negara yang baharu