PicsArt 09 30 07.50.06
in

KEMAS beri kelonggaran pada ibu-bapa untuk tidak hantar anak ke tabika, taska disebabkan cuaca panas

Jabatan Kemajuan Masyarakat (KEMAS) memberi pilihan kepada ibu bapa untuk menjaga anak mereka di rumah berbanding menghantar mereka ke tabika dan taska pada musim panas ini, menurut Ketua Pengarah Ahmad Kamal Idris Mohd Nawawi. KEMAS telah mengeluarkan arahan kepada semua guru kelas di seluruh negara, seperti yang dinyatakan dalam Arahan Pentadbiran Nombor 7, berkuat kuasa 27 April.

“Arahan ini melibatkan 10,800 tabika dan 550 taska dengan 218,000 kanak-kanak mengikuti pembelajaran di bawah KEMAS seluruh negara.

“Kita juga bersedia mempertimbangkan penutupan terus tabika dan taska sekiranya suhu mencecah 40 darjah Celsius dan ke atas bagi tujuan keselamatan kepada kanak-kanak berkenaan,” katanya selepas Program Jom Masuk Kampung Peringkat Negeri Kelantan di Kampung Kubang Telaga, di sini pada Khamis.

Dalam pertemuan baru-baru ini, Ahmad Kamal, bersama Presiden Warisan Bachok Gemilang Datuk Yusri Che Noh dan Pengarah KEMAS Kelantan Hashim Alang Abdul Hamid, menekankan kepentingan memantau suhu persekitaran. Jika suhu antara 35 hingga 37 darjah Celsius, guru dibenarkan meninggalkan aktiviti luar.

“Dari segi pengudaraan, kelas tidak ada penyaman udara kalau ada pun tidak mampu menampung keadaan cuaca panas, jadi guru diminta membuka tingkap.

“Kalau tahap suhu 37 hingga 40 darjah Celsius, kita sudah beri arahan dan garis panduan supaya kelas ditutup melibatkan kanak-kanak berusia dua hingga lapan tahun yang belajar di tabika serta taska,” katanya.

KEMAS telah menerima laporan daripada taska di Kelantan, Johor, dan negeri lain berhubung keadaan cuaca panas. Bagaimanapun, tiada kes yang dikaitkan secara langsung dengan situasi ini. Jabatan akan terus memantau keadaan dan permintaan untuk kelulusan hendaklah mengikut prosedur yang sepatutnya, termasuk memaklumkan pegawai daerah dan pengarah negeri.

Sumber: Astro Awani

Mortal Kombat 1 key art

Mortal Kombat 1 akan dilancarkan pada bulan September untuk PC, Switch, siri Xbox dan PS5

1683756065840

ASUS ROG Ally akan mula dijual di pasaran Malaysia pada bulan Julai 2023 nanti